Angreštový koláč se sněhem

Letos se nám na zahradě urodilo hodně angreštů, tak jsem část posbírala na přípravu tohoto koláče. Do koláče můžete použít jak angrešt tak i rybíz. Nakyslé drobné ovoce se skvěle hodí do tohoto koláče. Třené těsto jako základ koláče je jednoduché na přípravu. Na takové těsto stačí, už jen položit očištěný angrešt. Doporučuji použít angrešt hodně vyzrálý a velký. Čištění angreštu není moc zábavná činnost. Když jsem v původním receptu viděla, že se má použít 1kg angreštu na koláč, trochu jsem se zalekla. Máme ho hodně, ale tolik opravdu ne. Nakonec je celý koláč pokrytý sněhovou sladkou peřinou. Ta koláči dodává jemnost a sladkost.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 150 g másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • citronová kůra z ½ citronu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g kukuřičného škrobu 
  • 1 a půl lžičky prášku do pečiva

na náplň:

  • 300 g čerstvého angreštu
  • lžičku kukuřičného škrobu

na sněhovou peřinu:

  • 4 bílky
  • 10 g kukuřičného škrobu
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy

 

Jak na to

Troubu si předehřeji na 170 °C horkovzduch. Angrešt si očistím, umyji a osuším.

Změklé máslo, cukr, celá vejce, nastrouhanou citronovou kůru, mouku, škrob a prášek do pečiva dám do mísy a vypracuji z uvedených surovin hladké polotekuté těsto. Pečící plech si vysypu moukou, nebo vystelu pečícím papírem. Těsto naleji na plech a povrch rovnoměrně uhladím. Do angreštu přidám trochu škrobu a promíchám, aby se mi angrešt škrobem obalil a při pečení neklesl v těstě dolů. Angrešt pokladu na těsto a koláč dám péct do rozehřáté trouby na 20 minut.

Po 15 minutách pečení si vyšlehám bílky do pevného sněhu. Přidám do sněhu citronovou šťávu, zamíchaný cukr se škrobem a dál šlehám do té doby, než se mi cukr úplně ve sněhu rozpustí a vytvoří se lesklý hladký sníh.

Po cca 20 minutách pečení, až je koláč skoro upečený vyndám ho z trouby. Povrch těsta potřu rovnoměrně sněhem a uhladím. Koláč dám do trouby dopéct na 10 minut. Sníh na povrchu trochu zhnědne a usuší se, přitom uvnitř je pěnový.

Koláč nechám vychladnout a nakrájím na řezy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *