Anýzové lístečky s citronovým krémem

,

Druhým vybraným receptem výzvy “peču podle vás” se stalo anýzové cukroví. Je to zároveň poslední vánoční cukroví v tomto roce připravené na blog. Ještě pro nás upeču oblíbené kokosky. Zásobu bílků po tomto cukroví mám slušnou. Nemusíte se teda obávat co s nevyužitými bílky a vyzkoušet můžete ještě jednoduché kokosky z blogu.

Anýzové cukroví vám opravdu při pečení provoní kuchyň. Vůně anýzu a citronu je úžasná a chuťově je cukroví lahodné. Místo obvyklé marmelády jsem slepila anýzové lístečky citronovým krémem, který se k těstu velmi hodí a dodává cukroví vyjímečnost. Na závěr jsem každý lísteček potřela žloutkovou polevou, která vytvoří na listecku hladký povrch a výborně vyvažuje citronový krém.

Recept zaslala Klára Hanoldová.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 375 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce rumu
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíci vanilkového cukru
  • 1 lžičku drceného anýzu

na krém:

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 50 g másla
  • kůra a šťáva ze 2 citronů

na polevu:

  • 100-150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 žloutky

Jak na to

  1. Citronovou kůru bez chemického ošetření nastrouhám najemno a šťávu vymačkám. Přidám ostatní suroviny na těsto a v míse smíchám dohromady.
  2. Na vále ještě propracuji v hladké těsto a průběžné těsto podsypávám moukou.
  3. Vypracované těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici odležet min 2 hodiny.
  4. Předehřeji troubu na 160 °C horkovzduch.
  5. Těsto na pomoučeném vále rozválím na 0,5 cm silný plát. Z těsta vykrojím pomocí vykrajovátek tvary lístečků a přenesu je na plech s pečícím papírem.
  6. Plech vložím do rozehřáté trouby a lístečky peču cca 6 minut.
  7. Kraje lístečků při pečení trochu zezlátnou a v ten okamžik plech vyndám. Při delším pečení těsto zespodu rychle zhnědne.
  8. Lístečky nechám na plechu vychladnout a mezitím si připravím citronový krém.
  9. Na krém: Kůru z citronu nastrouhám najemno a štávu vymačkám. Do hrnce se silným dnem( nebo do mísy, ve vodní lázni) dám všechny ingredience na krém včetně kůry a citronové šťávy. Směs zahřívám tak dlouho dokud nevznikne hladký krém pudingové konzistence. Krém nechám vychladnout.
  10. Upečené lístečky slepím citronovým krémem.
  11. Na polevu: Žloutky, cukr a rum v misce třu vidličkou do zhoustnutí. Podle konzistence polevy přidám moučkový cukr. Poleva by měla být hladká a pomalu stékat.
  12. Lístečky potřu z vrchu žloutkovou polevou a nechám zaschnout.
  13. Cukroví dám do papírové krabičky a skladuji v chladu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *