Bezový sirup

Od té doby co bydlíme na venkově a bezové keře jsou všude na okrajích lesů a luk, pravidelně dělám domácí bezový sirup. Pro sběr květů se musí určit správný čas, u nás to vychází na první týden v červnu, ale hodně záleží na poloze. Jde o to, že květy musí být pořádně vykvetlé, plné aromatických látek, ale nesmí už zasychat. Já si termín pamatuji dobře podle toho, že na první sběr bezu jsme šli, když náš syn měl týden. Letos jsme to stihli jen tak tak. Bezová limonáda je v horkých letních dnech dokonalým osvěžením.

CN1A4193

Co budu potřebovat
Na sirup

  • Koš plný květů černého bezu
  • 6 litrů vody
  • 4 kg cukru krystal
  • 3 velké citrony
  • balíček kyseliny citronové

Jak na to
Do velkého hrnce dám převařenou vodu z rychlovarné konvice a nechám ji zchladnout. Kdyby se květy bezu dávaly do horké vody zčernají. Květy černého bezu neoplachuji pod vodou, jen zkontroluji zda na květech není brouček, nebo něco podobného a dávám květy do vychladlé vody. Čím víc květů se vejde tím líp. Květy však musí být ponořené ve vodě. Citrony zbavím kůry a nakrájím je na kolečka. Pokud koupíte bio citróny tak můžete kůru nechat. Nakrájené citrony přidám do hrnce a to celé zatížím talířkem, aby se vše dobře vylouhovalo. Hrnec uložím do lednice a nechám v temnu a chladu nejméně 24 hodin, ale může být i více.
Po 24 hodinách vodu s bezem sliji přes cedník a pláténko. Bez vyždímám, abych měla co nejvíce bezové vody. Hrnec s bezovou vodou si dám na plotnu a přidám cukr a kyselinu citronovou. Za občasného míchání nechám cukr rozpustit. Zahřívám jen na mírném stupni, sirup by se neměl vařit. Tím si sirup zachová více prospěšných látek. Teplý sirup plním do čistých teplých láhví a víčko potřu alkoholem v mém případě rumem, aby se sirup zakonzervoval a dám do myčky na program 65 °C. Tento postup zavaření jsem použila namísto zavaření v klasickém hrnci. Kromě pohodlnosti to má i výhodu v tom, že se láhev pořádně umyje od sirupu, který skončil na láhvi místo v ní.
Z této dávky jsem měla asi 8 litrů bezového sirupu.

Tip
Sirup zalévám vychlazenou vodou s plátky citronu nebo limetky. Správný poměr sirupu a vody, nechť si každý určí sám – ale ve srovnání s kupovanými sirupy se nebojte toho domácího dát do limonády víc.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *