Pečivo

Briošky

11.4.2019

O Velikonocích na svátečním stole nemusíte mít jen mazanec nebo beránka, ale i briošky z kynutého máslového těsta. Když jsem pekla tyto briošky, tak jsem si vzpomněla na ty úžasné křupavé croissanty, které už jsou delší dobu na blogu. Zpracování těsta je v obou případech dost podobné. Jde totiž o plundrové těsto, které zezačátku tvoří dvě těsta a ty se překládají. Briošky nejsou tak náročné na čas, protože mezi překládáním těsto nemusíte nechat odležet a rovnou ho znovu rozválíte a přeložíte.

Briošky jsou nejchutnější hned po upečení. Kdy jsou ještě teplé a nejvíc křupavé. Povrch briošky se drolí jako tomu je u listového těsta, přitom mají nadýchaný a vláčný vnitřek těsta.

   

Co budu potřebovat

na 1 těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 30 g droždí
  • 3 žloutky
  • špetku soli
  • 125 ml mléka
  • 60 g moučkového cukru

na 2 těsto:

  • 90 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla

na náplň:

  • 30 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • špetku skořice
  • 50 g rozinek
  • 50 g mletých vlašských ořechů

déle:

  • vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to

Příprava 1 těsta:

  1. Do mísy nasypu mouku, přidám rozdrobené droždí, žloutky, špetku soli, přijeli vlažné mléko a přidám cukr. V míse vše zamíchám a následně na vále vypracuji vláčné těsto, které průběžně podsypávám moukou, aby se nelepilo.
  2. Těsto nechám v míse na teplém místě 30 min. odpočinout.

Příprava 2 těsta:

  1. Mouku a studené máslo nakrájené na kostičky a zpracuji v těsto.
  2. Těsto vytvaruji do malého čtverce a zabalím do potravinové folie a nechám chvíli v lednici.

Zpracování:

  1. První těsto rozválím na čtverec 30 x 30 cm a vložím na něj druhé těsto.
  2. Okraje prvního těsta přehnu přes máslový čtverec, tak aby máslové těsto bylo schované v prvním těstě ( jako psaníčko).
  3. Válečkem těsto rozválím na obdélník cca 50 x 30 cm a následně ho překládám jako u domácího listového těsta. Překládáním vytvořím čtverec se 4 vrstvy těsta.
  4. Po přeložení těsto znovu rozválím na obdélník a opět přeložím.
  5. Překládání znovu opakuji. Celkem 3 x těsto přeložím.
  6. Po třetím přeložení těsto rozválím znovu na obdélník tloušťky půl centimetru.
  7. Těsto potřu rozpuštěným máslem, posypu skořicovým cukrem, rozinkami a nastrouhanými ořechy.
  8. Z těsta nařežu 3 cm pásky, které zavinu do šneka a dám na plech vyložený pečícím papírem.
  9. Na plechu nechám těsto půl hodiny nakynout.
  10. Rozehřeji troubu na 180 °C.
  11. Vykynuté briošky potřu rozšlehaným vajíčkem a peču v troubě kolem 15 minut.
  12. Upečené briošky nechám vychladnout a před podáváním je posypu moučkovým cukrem.  

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Bronislava Huňátová 2.9.2019 at 6:08

    Dobrý den, chci se jen ujistit, toto těsto se nedává mezi překládáním chladit do lednice? Děkuji Broňa

    • Reply Žaneta 2.9.2019 at 12:46

      Dobrý den, je to rychlejší varianta listového těsta, takže nemusíte dávat těsto mezi překládáním do lednice. Pokud, ale máte čas…těstu neuškodí být 20 minut v lednici během překládání. S pozdravem, Žaneta

    Napsat komentář: Žaneta Cancel Reply