Citronová bábovka 

Než se nám objeví první jarní zelenina a ovoce na zahradě, využívám k pečení dostupnější suroviny jako jsou například citrusové plody. Citrony patří mezi skvělé pomocníky v dochucování těsta a přidávají se v podobě šťávy nebo kůry. V této bábovce uplatníte hlavně citronovou šťávu, ale pokud máte bio citrony, tak můžete použít i kůru. Bábovka, je díky citronové šťávě méně sladká, má svěží chuť a sametovou strukturu v řezu. Třené těsto nepotřebuje přidávat žádná kypřidla, ale pokud máte raději bábovku více nadýchanou, můžete přidat k mouce trochu kypřícího prášku. Hlavně nezapomínejte, že u třených těst je důležité důkladně utřít máslo s cukrem. Odměnou vám bude vláčná, jemná bábovka ke snídani.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 150 g změklého másla 
  • 240 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • ( + 6 g kypřícího prášku)
  • 220 ml mléka
  • 2 citrony

na polevu:

  • 1 citron
  • 150 g moučkového cukru 

dále na vymazání formy:

  • sádlo (máslo)
  • hrubá mouka

Jak na to

příprava těsta:

  1. Všechny ingredience mají pokojovou teplotu.
  2. Máslo dám do mísy robotu a nechám krátce třít. Přidám k němu ¾ cukru a dál třu 10 minut, až vznikne světlý krém. 
  3. Předehřeji troubu na 160 °C. 
  4. Postupně zamíchám žloutky -jeden po druhém a přidám citronovou šťávu.
  5. Do těsta opatrně vmíchám mouku střídavě s mlékem.
  6. Z bílků a zbylého cukru vyšlehám pevný sních, který opatrně vmíchám do těsta.  
  7. Bábovkovou formu vymažu sádlem (máslem) a vysypu hrubou moukou.
  8. Připravené těsto naliji do formy a povrch zarovnám. 
  9. Bábovku peču 45-55 minut, během pečení neotvírám troubu. Před koncem pečení pomocí špejle vyzkouším, jestli je těsto dostatečně upečené.
  10. Upečenou bábovku nechám ve formě 3 minuty, a poté formu přiklopím talířem nebo prkénkem a obrátím. Pozor na horkou formu! Formu zvednu a bábovka by se měla hned vyklopit. Pokud bábovka zůstává ve formě, pomůžu si trochu klepnutím o talíř.
  11. Bábovku nechám na talíři vychladnout.

příprava polevy:

  1. V misce třu cukr s citronovou šťávou dokud není poleva hladká a lesklá.
  2. Poleva by měla pomalu stékat ze lžíce.
  3. Pokud je poleva hodně řídká, přidám cukr v opačném případě citronovou šťávu.
  4. Vychladlou bábovku ozdobím polevou.
  5. Jakmile je poleva ztuhlá, bábovku nakrájím a servíruji.

sladkavanilka.cz e-shop

previous arrow
next arrow
Slider

Při přípravě by se vám mohlo hodit...

Keramika

Keramika

e-shop
Metla na šlehání

Metla na šlehání

e-shop
Dřevěná prkénka

Dřevěná prkénka

e-shop
Chladící mřížka obdélník

Chladící mřížka obdélník

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *