Muffiny a Cupcakes

Čokoládové cupcakes se slaným karamelem

16.5.2016

Když řeknu dcerce, že budeme péct muffiny, rozzáří se ji oči a hned mi chce pomáhat. Tak jsem se rozhodla, že upečeme nějaké zvláštní, ještě nevyzkoušené. Zvolila jsem základní recept na muffiny s přidáním kvalitní čokolády, která se podle mě skvěle hodí ke karamelu. Když jsem našla recept na slaný karamel, kombinace sladkého karamelu se soli mi přišla skvělá.

Co budu potřebovat
Na těsto
mouka250 g hladké mouky
cukr100 g cukru
kypřící prášek2 lžičky prášku na pečení
sůlšpetka soli
vanilkový cukr2 lžíce vanilkového cukru zobrazit na e-shopu
vejce2 vejce
mléko200 ml mléka
máslo85 g másla
čokoláda30 g hořké čokolády 70%

Na krém
cukr120 g cukru krupice
máslo120 g másla
smetana100 ml smetany ke šlehání
mořská sůllžíce mořské hrubozrnné soli
mascarpone200 g smetanového sýru

Jak na to
Připravím si základní těsto na muffiny. Všechny sypké ingredience na těsto smíchám a zvlášť smíchám vejce, mléko, nastrouhanou čokoládu, rozpuštěné a vychlazené máslo. Tekuté těsto naliji do sypké směsi a ručně zamíchám jen lžící, tak aby se vše spojilo. Nějaká hrudka nevadí, těsto se nesmí intenzivně míchat.
Přichystám si silikonové formičky na muffiny, nebo muffinovou formu a vyložím je papírovými košíčky, aby držely tvar. Formičk plním těstem jen do 3/4. Při pečení se těsto nafoukne a udělá čepici. Plech s košíčky vložím do předehřáté trouby na 170 °C a peču 25 minut.
Dále si udělám krém. Cukr na plotně nechám v hrnci zkaramelizovat. Nemíchám, jen kontroluji barvu karamelu. Až je karamel středně hnědý přidám k němu máslo a začnu míchat. Když je máslo rozpuštěné odstavím z plotny, přidám půl lžíce mořské soli a naliji po částech smetanu a dál míchám. Když je vše spojeno nechám vychladnout a dám do lednice na 15 minut. Vychlazený krém krátce asi 2 minuty šlehám. Pozor na přešlehání! Zamíchám do něj smetanový sýr a zdobím tímto krémem vychladlé muffiny. Na závěr každý cupcakes posypu mořskou solí a můžu podávat.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Nicole 28.8.2018 at 12:32

    Dobrý den, zajímalo by mě, jaký sýr používáte na krém 🙂 Děkuji.

    • Reply Žaneta 28.8.2018 at 13:32

      Zdravím Nicol, použila jsem Mascarpone, ale můžete použít i jiné Philadelphia, nebo domácí ze smetany a jogurtu. Pěkný den, Žaneta

    Napsat komentář: Žaneta Cancel Reply