Craquelin – francouzské větrníky s lískooříškovým krémem

Malé francouzské větrníky mě natolik nadchly, že se s vámi o ně musím podělit. Základem francouzských větrníků je odpalované těsto, které je obohaceno křupavou vrstvou napovrchu. Výsledný zákusek více křupe a těsto je sladší, a také chutnější. Drobenkové těsto na Craquelinu tvoří zajímavou mozaiku. Když byste chtěli ještě více lákavější zákusek, tak do drobenkového těsta můžete přidat kakao.

Odpalované těsto je nadýchané, plné vzduchových komůrek, a proto také ideální pro lahodnou náplň.  Na krém jsem zvolila kombinaci smetanového sýru Philadelphia a lískooříškové pomazánky. Tím, že je sýr nepatrně slaný, tak vyniká více chuť kakaa a oříšků. Společně s domácím karamelem tvoří krém návykovou kombinaci chutí.

Co budu potřebovat ( na cca 15 ks):

na těsto: 

  • 250 ml vody
  • 90 g másla
  • 160 g hladké pšeničné mouky  
  • 4 vejce
  • špetku soli

na krustu:

  • 80 g změklého másla
  • 70 g třtinového cukru ( jemně mletého)
  • 80 g hladké pšeničné mouky

na lískooříškový krém:

  • 400 g sýru Philadelphia
  • 6 lžic lískooříškové pomazánky 
  • 200 ml smetany ke šlehání min. 30 %
  • cukru dle chuti

na karamel: 

  • 100 g třtinového cukru 
  • 100 g másla 
  • 60 ml smetany ke šlehání min 30 %

smetanový krém: 

  • 500 ml smetany ke šlehání 40 %
  • 2 lžíce vanilkového cukru 

Jak na to

příprava těsta:

  1. Do hrnce dám vodu, máslo, sůl a nechám na plotně vařit. 
  2. Jakmile je máslo rozpuštěné a směs začne probublávat, přidám mouku a promíchávám, až se začne z těsta tvořit tvárná hmota. 
  3. Těsto v hrnci 2-3 min. hnětu a obracím ( dál vařím).
  4. Těsto přendám do mísy robotu, a když je vychladlé, postupně do nej zašlehám vejce.
  5. Předehřeji troubu na 200 °C.
  6. Plech vyložím pečícím papírem a pomocí vykrajovátka v průměru 6 cm a mouky udělám na plech značení- kolečka, do kterých budu stříkat těsto.
  7. Cukrářský sáček s hladkou širší zdobičkou naplním těstem a do vyznačených kruhů stříkám kopečky těsta.

příprava krusty:

  1. Změklé máslo a cukr spolu utřu. 
  2. Přidám mouku a vypracuji hladké těsto.
  3. Těsto rozválím mezi dva pečící papíry na plát silný 2 až 3 mm.
  4. Rozválené těsto s pečícím papírem dám do mrazáku na 20 min. 
  5. Z těsta vykrojím kolečka, která mají v průměru 6 cm. 
  6. Kolečko položím na kopeček odpalovaného těsta a následně hned peču v rozehřáté troubě cca 30 minut. Při pečení troubu neotvírám!
  7. Dozlatova upečené Craquelin nechám vychladnout a následně rozříznu k plněné.

příprava krému:

  1. Sýr Philadelphia, lískooříškovou pomazánku, cukr a smetanu vyšlehám v tuhý krém.
  2. Na karamel dám do rendlíku cukr a nechám ho zahřívat dokud se úplně nerozpustí a nemá jantarovou barvu. Ke karamelu přidám máslo, které v něm nechám rozpustit. Postupně přilévám smetanu a míchám, až se mi vytvoří hladký, tekutý karamel.
  3. Smetanu s cukrem vyšlehám na tuhou šlehačku.

plnění:

  1. Cukrářský sáček s ozdobnou zdobičkou naplním lískooříškovým krémem a stříkám na spodní díl korpusu (do hnizda).
  2. Doprostřed krému dám lžičku karamelu a nakonec dozdobím šlehačkou.
  3. Horní díl korpusu přiklopím na šlehačku. Uchovávám v lednici 2 dny, před podáváním pocukruji.
banner-pytliky-siroky-blog
banner-razitka-siroky-blog
banner-valecky-siroky-blog
previous arrow
next arrow

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *