Tradiční zákusky Vánoční cukroví

Domácí vanilkový cukr

2.5.2016

Základem těch nejlepších sladkých dezertů je vanilka, ať už v podobě obsahu samotného vanilkového lusku nebo vanilkového cukru. Bohužel, i dnes si pod pojmem vanilkový cukr mnoho lidi představí malý sáček, balený přibližně po deseti gramech, který většinou ani vanilku neobsahuje. Přitom takový domácí vanilkový cukr z pravé vanilky je poklad, vůně z něj je nenapodobitelná a chuť dezertů připravovaných s jeho pomocí je jedinečná.

 

A protože můj blog nese vanilku ve svém názvu, nezbývá mi, než Vás ještě úvodem stručně seznámit s historií tohoto výjimečného koření.

Vanilka pochází z Mexika, kde ji původní obyvatelé (Toltékové a Aztékové) hojně využívali například pro přípravu nápojů z kakaových bobů. Evropané vanilku poznali až v první polovině 16. století, nicméně ta se zde okamžitě stala velmi žádanou komoditou. Vanilkové lusky jsou vlastně fermentované tobolky některých orchidejí rodu Vanilla. Původní druh této rostliny – vanilovník plocholistý – patří mezi druhy endemické, tedy je vázán na určitou geografickou oblast. V tomto případě se jedná o jihovýchodní Mexiko, kde jej opylovaly místní včely, případně kolibříci. Umělé opýlení se dlouho nedařilo a tak si Mexiko velmi dlouho drželo právo výhradního světového distributora vanilky. To se změnilo až v roce 1841, kdy se objevem umělého opýlení rozšířilo pěstování vanilovníku do dalších míst na světě (Madagaskar, Tahiti, Srí Lanka, Indonésie aj.).

Původní druh se v Mexiku pěstuje stále, dnes jeho světová produkce ale dosahuje přibližně jen 10%. Přesto tento druh vanilky je dodnes odborníky považován za jeden z nejkvalitnějších. Druhů vanilky je dnes tedy více, jednotlivé druhy se označují podle oblasti, ve které rostou. V českých supermarketech narazíte nejčastěji na vanilku Bourbonskou (pěstována na ostrově l’Ile Bourbon, dnes nese jméno ostrov Réunion). Pokud toužíte po exotičtějším druhu vanilky, tak na vás čeká řada specializovaných e-shopů, kde si snadno můžete vybrat podle pěstitelské oblasti nebo i požadované délky lusků.

Co budu potřebovat

mascarponenádobu na uchování
vanilkový luskvanilkový lusk zobrazit na e-shopu
třtinový cukr300-500 g krupicového cukru

Jak na to
Vanilkový lusk rozkrojím na 4 stejné kousky a dám do mixéru spolu s polovinou připraveného cukru krupice. Na nejvyšší otáčky mixuju přibližně 3 minuty, až zůstanou v cukru jen malé černé tečky od vanilkového lusku. Ke směsi s vanilkou přidám zbytek cukru krupice a dál mixuji, až vznikne moučkový vanilkový cukr. Hotový vanilkový cukr nasypu do dobře uzavíratelné dózy a nechám 14 dní odležet v temnu. Tak se chuť a vůně vanilkového cukru zvýrazní.

Tip
Pravý vanilkový lusk je k dostání u nás na eshopuzobrazit na e-shopu, nebo si můžete zakoupit hotový vanilkový cukr z pravé vanilky.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

3 Komentáře

  • Reply Zuzka 11.1.2018 at 9:53

    Dobrý den, pochopila jsem správně, že se rozmixují celé ty lusky, včetně šlupek?

    • Reply Žaneta 11.1.2018 at 9:59

      Dobrý den, ano přesně tak. Jen se odkrojí konec na vanilkovém lusku (tvrdá část). Pěkný den Žaneta

  • Reply Jablečný tažený štrúdl – sladkavanilka.cz 13.9.2021 at 10:15

    […] vanilkový cukr […]

  • Napsat komentář: Zuzka Cancel Reply