Dvojitý narozeninový dort 

Léto je u nás doba, kdy každý měsíc peču narozeninový dort podle přání oslavence. Ač bych se s vámi chtěla o ně na blogu podělit ve formě receptu, je to nakonec den velkých příprav a na focení nezbývá mnoho času. 

Tento dort byl výjimkou a vše bylo v poklidu. Můj muž měl narozeniny a chtěla jsem mu upéct dort ve stylu Pavlovy, kterou má tak rád. Na první pohled dort Pavlovu jen připomíná. Dort, je ale pečený z dvojitého korpusu, který má první vrstvu piškotovou a druhou bezé. Do piškotového korpusu jsem přidala čočkovou mouku, která korpus krásně zbarvila do oranžova a přidala mu slado-medovou chuť. Bezé vrstva se peče společně s piškotovým korpusem, rozdělena do vícero forem.  Šťavnatý korpus s křehkou pusinkovou vrstvou, to celé zahalené šlehačkou, byla neodolatelná kombinace chutí. Borůvky a maliny, už jen podtrhly svěží chuť.   

Jestli dáváte přednost lehkým dortům jako je Pavlova, tak tento dort se určitě stane vaším velkým favoritem.    

Co budu potřebovat

na korpus:

  • 100 g čočkové hladké mouky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžičku prášku do pečiva 
  • 70 g změklého másla
  • 210 g moučkového cukru
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 lžíci mléka
  • špetku soli
  • 3 vejce 

dále:

  • 600 ml smetany ke šlehání 40 %
  • cukr dle chuti
  • maliny, borůvky nebo jiné drobné zahradní ovoce 

Jak na to

příprava korpusu:

  1. Mouku, škrob a kypřící prášek smíchám v míse a odložím stranou. 
  2. Změklé máslo dám do mísy robotu, přisypu 60 g cukru, vanilkový cukr a vyšlehám do pěny. 
  3. Za mírného šlehání přidám k vyšlehanému máslu postupně žloutky a lžíci mléka.
  4. Sypkou směs postupně vmíchám do šlehané směsi.
  5. Předehřeji troubu na 140 °C.
  6. Dortové formy průměru 20 cm a 12 cm vyložím pečícím papírem a boky vymažu a vysypu moukou. 
  7. Do forem rozdělím připravené těsto a povrch zarovnám. 
  8. Bílky se solí začnu šlehat, a když už mám polotuhý sníh, přisypu cukr a dál šlehám do pevného, lesklého sněhu. 
  9. Vyšlehaný sníh rozprostřu na těsto ve formách a dám péct do rozehřáté trouby.
  10. Korpusy peču ¾ hodiny nebo dokud nebude sníh světlezlatavé barvy a na povrchu tvrdý.
  11. Upečené korpusy nechám ve formě vychladnout.

dokončení:

  1. Smetanu ke šlehání vyšlehám na pevnou šlehačku a dle chuti osladím.
  2. Vychladlé korpusy opatrně vyjmu z forem a na větší korpus nanesu ¾ šlehačky.
  3. Menší korpus položím na střed většího korpusu a taktéž nanesu zbytek šlehačky.
  4. Dort ozdobím kanadskými borůvkami a malinami.
  5. Dort nechám v lednici min. 2 hodiny chladit. Korpusy navlhnou a dort se lépe krájí. 
previous arrow
next arrow
Slider

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *