Na podzim jsme sklidili ze zahrady hodně dýní Hokaido s tím, že v zimě jistě přijde jejich čas. Dýně totiž vydrží skladování v suché místnosti s teplotou cca 15 °C celou zimu, a tak jsem je mohli zpracovávat postupně. Po Vánocích jsem si na dvě poslední dýně vzpomněla a dostala jsem chuť něco z dýně rychlého připravit. Dýňová roláda s vůní koření a našeho oblíbeného krému, který je lehký a rychlý, to celé do puntíku splňuje.
Korpus rolády, díky dýňovému pyré, je vláčný, oranžové barvy a perníkovou chuť mu dodává skořice s hřebíčkem. Pekanové ořechy přidávají korpusu ještě lepší chuť. Uvnitř rolády se skrývá lehký smetanový krém s vůní vanilky.
Roládě velmi prospívá odležení v lednici. Korpus krémem navlhne a roláda se vám bude lépe krájet.
Co budu potřebovat
na těsto:
- 3 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 120 g dýně Hokaido ( očištěné kousky)
- 120 g hladké mouky
- 40 g pekanových ořechů
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku mleté skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky soli
na náplň:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání 33 %
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
na dozdobení:
- pár pekanových ořechů
- zbylý krém
Jak na to
příprava korpusu:
- Dýni očistím a nakrájím na malé kousky, které dám do hrnce s vodou a vařím do změknutí.
- Část vody z uvařené dýně sliju a dýni rozmixuji na hladké pyré. Nechám vychladnout.
- Předehřeji troubu na 180 °C.
- Vejce pokojové teploty, cukr a vychladlé dýňové pyré dám do mísy robotu a pomocí metly šlehám ingredience do spojení.
- Do mouky zamíchám kypřící prášek, koření, sůl a mleté ořechy.
- Mouku vsypu k tekutým ingrediencím a krátce robotem nechám všechny ingredience spojit v hladké lité těsto.
- Pečící plech o rozměru cca 40 x 25 cm vyložím pečícím papírem a těsto na něj vliji, povrch uhladím.
- Korpus rolády peču cca 10 minut. Pokud se mi těsto nelepí na špejli, plát je upečený.
- Utěrku popráším moučkovým cukrem a horkou roládu na ni překlopím.
- Ihned pečící papír z vrchu odstraním a plát z kratší strany s utěrkou sroluji v roládu. Nechám vychladnout.
příprava krému a kompletování:
- Mascarpone a smetanu pokojové teploty vyšlehám v hladký tuhý krém.
- Do krému přidám vanilkový extrakt, cukr a znovu krátce vyšlehám.
- Vychladký a srolovaný plát těsta opatrně rozmotám a rovnoměrně potřu krémem ( trochu krému si nechám na zdobení)
- Korpus s krémem znovu zavinu, přenesu na tác, aby byl spoj dole.
- Zbylý krém si dám do cukrářského sáčku se zdobičkou a roládu krémem ozdobím dle fantazie.
- Nakonec ještě ozdobím pekanovými ořechy.
- Roládu nechám v lednici min. 2 hodinu chladit, poté ji krájím na 2 cm kousky a podávám.
Tip
Před servírováním nechte roládu chvíli při pokojové teplotě, bude měkčí a lahodnější.