Dýňová roláda s pekanovými ořechy 

Na podzim jsme sklidili ze zahrady hodně dýní Hokaido s tím, že v zimě jistě přijde jejich čas. Dýně totiž vydrží skladování v suché místnosti s teplotou cca 15 °C celou zimu, a tak jsem je mohli zpracovávat postupně. Po Vánocích jsem si na dvě poslední dýně vzpomněla a dostala jsem chuť něco z dýně rychlého připravit. Dýňová roláda s vůní koření a našeho oblíbeného krému, který je lehký a rychlý, to celé do puntíku splňuje.

Korpus rolády, díky dýňovému pyré, je vláčný, oranžové barvy a perníkovou chuť mu dodává skořice s hřebíčkem. Pekanové ořechy přidávají korpusu ještě lepší chuť.  Uvnitř rolády se skrývá lehký smetanový krém s vůní vanilky. 

Roládě velmi prospívá odležení v lednici. Korpus krémem navlhne a roláda se vám bude lépe krájet. 

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 120 g dýně Hokaido ( očištěné kousky)
  • 120 g hladké mouky
  • 40 g pekanových ořechů
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky soli

na náplň:

  • 250 g mascarpone 
  • 250 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

na dozdobení:

  • pár pekanových ořechů
  • zbylý krém

Jak na to

příprava korpusu:

  1. Dýni očistím a nakrájím na malé kousky, které dám do hrnce s vodou a vařím do změknutí. 
  2. Část vody z uvařené dýně sliju a dýni rozmixuji na hladké pyré. Nechám vychladnout.
  3. Předehřeji troubu na 180 °C.
  4. Vejce pokojové teploty, cukr a vychladlé dýňové pyré dám do mísy robotu a pomocí metly šlehám ingredience do spojení.
  5. Do mouky zamíchám kypřící prášek, koření, sůl a mleté ořechy.
  6. Mouku vsypu k tekutým ingrediencím a krátce robotem nechám všechny ingredience spojit v hladké lité těsto.
  7. Pečící plech o rozměru cca 40 x 25 cm vyložím pečícím papírem a těsto na něj vliji, povrch uhladím.
  8. Korpus rolády peču cca 10 minut. Pokud se mi těsto nelepí na špejli, plát je upečený.
  9. Utěrku popráším moučkovým cukrem a horkou roládu na ni překlopím. 
  10. Ihned pečící papír z vrchu odstraním a plát z kratší strany s utěrkou sroluji v roládu. Nechám vychladnout.

příprava krému a kompletování:

  1. Mascarpone a smetanu pokojové teploty vyšlehám v hladký tuhý krém.
  2. Do krému přidám vanilkový extrakt, cukr a znovu krátce vyšlehám.
  3. Vychladký a srolovaný plát těsta opatrně rozmotám a rovnoměrně potřu krémem ( trochu krému si nechám na zdobení)
  4. Korpus s krémem znovu zavinu, přenesu na tác, aby byl spoj dole.
  5. Zbylý krém si dám do cukrářského sáčku se zdobičkou a roládu krémem ozdobím dle fantazie.
  6. Nakonec ještě ozdobím pekanovými ořechy. 
  7. Roládu nechám v lednici min. 2 hodinu chladit, poté ji krájím na 2 cm kousky a podávám.

Tip 

Před servírováním nechte roládu chvíli při pokojové teplotě, bude měkčí a lahodnější.

previous arrow
next arrow
Slider

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *