Bábovky

Dýňový chlebíček s netopýrem

18.10.2018

Jako druhý Halloweenský recept jsem připravila dýňový chlebíček, který je zajímavý tím, že při rozkrojení je těsto dvojbarevné s motivem netopýra. Zvolit ale můžete motiv jaký chcete, měnit ho můžete podle období a tento recept můžete vytáhnout vždy, když na něj budete mít chuť. Stačí jen mít to správné vykrajovátko.

Abyste tohoto efektu dosáhly, je třeba upéct dvě těsta. Jedno těsto je tmavé v mém případě z něj vznikl netopýr a druhé je světlé s dýňovým pyré. Dýně nejen, že dodá chlebíčku příjemnou chuť, ale i krásně žlutou barvu. Netopýr tak v chlebíčku více vynikne a kakaové s dýňovým těstem se skvěle doplňuje.

Výsledný chlebíček je hodně vláčný. Po upečení se vám možná bude zdát chlebíček více mastný, ale když počkáte jak vychladne, bude jen vláčný a chutný i druhý den.


Co budu potřebovat

na tmavé těsto:

  • 100 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 170 g hladké pšeničné mouky
  • 6g kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce práškového kakaa

na světlé těsto:

  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 150 g dýně Hokaido
  • 150 ml mléka
  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 10g kypřícího prášku do pečiva

Jak na to

  1. Nejdříve si připravím tmavé těsto. Změklé máslo s cukrem vyšlehám do pěny a postupně při mírném šlehání přidávám vejce. Mouku si smíchám s práškem do pečiva a kakaem. Do vyšlehané směsi vliji mléko a postupně zamíchám mouku.
  2. Troubu si předehřeji na 180 °C.
  3. Chlebovou formu si vyložím pečícím papírem, těsto do ní rozetřu a povrch těsta uhladím.
  4. Formu s těstem vložím do předehřáté trouby a peču 15-20 minut.
  5. Upečený kakaový chlebíček nechám vychladnout ve formě a pak na mřížce. Po vychladnutí ho rozkrájím na 2 cm široké plátky. Z plátků chlebíčku pomocí vykrajovátka vykrojím netopýry
  6. Teď si udělám světlé těsto. Dýni nakrájím na kostky a uvařím ji. Uvařenou dýni rozmixuji na hladké pyré.
  7. Změklé máslo s cukrem vyšlehám do pěny a postupně zašehám vejce. Do směsi přidám dýňové pyré, mléko a postupně zamíchám mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  8. Chlebovou formu si vyložím pečicím papírem a třetinu těsta dám do formy. Na těsto položím těsně vedle sebe vykrojené netopýry. Zbytek světlého těsta rozetřu kolem a na netopýry, tak aby byly netopýři zakryti světlým těstem.
  9. Formu vložím do znovu rozehřáté trouby a peču cca 40 minut. Pomocí šlejle vyzkouším jestli je chlebíček dostatečně upečený.
  10. Chlebíček nechám chvíli ve formě a poté ho vyklopím na mřížku a nechám úplně vychladnout. Před podáváním pocukruji.

Tip

Pro ještě lepší chuť můžete do světlé části těsta přidat lžičku dýňového koření  zobrazit na e-shopu

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

4 Komentáře

  • Reply Mrázková Jitka 19.10.2018 at 18:20

    Kolik je potřeba na světlé těsto mouky a jaké?(Dýnový chlebíček s netopýrem)

    • Reply Žaneta 19.10.2018 at 18:28

      Děkuji Jitko za upozornění, opraveno 🙂

  • Reply Jana 17.10.2019 at 9:42

    Moc se mi tento recept líbí. Jen se zeptám: není to tmavé těsto vysušené, když se vlastně peče dvakrát?

    • Reply Žaneta 17.10.2019 at 9:58

      Milá Jano, kakové těsto mi nepřišlo suché, chlebíček je celkově vláčný, takže dvojí pečení mu neublíží. Doufám, že vám bude chutnat a povede se. Jen doporučuji zvolit jednoduchá vykrajovátka( např. srdíčko, aby moc nemělo malých záhybů) na tmavé těsto. Žaneta

    Odpovědět