Jako druhý Halloweenský recept jsem připravila dýňový chlebíček, který je zajímavý tím, že při rozkrojení je těsto dvojbarevné s motivem netopýra. Zvolit ale můžete motiv jaký chcete, měnit ho můžete podle období a tento recept můžete vytáhnout vždy, když na něj budete mít chuť. Stačí jen mít to správné vykrajovátko.
Abyste tohoto efektu dosáhly, je třeba upéct dvě těsta. Jedno těsto je tmavé v mém případě z něj vznikl netopýr a druhé je světlé s dýňovým pyré. Dýně nejen, že dodá chlebíčku příjemnou chuť, ale i krásně žlutou barvu. Netopýr tak v chlebíčku více vynikne a kakaové s dýňovým těstem se skvěle doplňuje.
Výsledný chlebíček je hodně vláčný. Po upečení se vám možná bude zdát chlebíček více mastný, ale když počkáte jak vychladne, bude jen vláčný a chutný i druhý den.
Co budu potřebovat
na tmavé těsto:
- 100 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 200 ml mléka
- 170 g hladké pšeničné mouky
- 6g kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžíce práškového kakaa
na světlé těsto:
- 150 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 150 g dýně Hokaido
- 150 ml mléka
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 10g kypřícího prášku do pečiva
Jak na to
- Nejdříve si připravím tmavé těsto. Změklé máslo s cukrem vyšlehám do pěny a postupně při mírném šlehání přidávám vejce. Mouku si smíchám s práškem do pečiva a kakaem. Do vyšlehané směsi vliji mléko a postupně zamíchám mouku.
- Troubu si předehřeji na 180 °C.
- Chlebovou formu si vyložím pečícím papírem, těsto do ní rozetřu a povrch těsta uhladím.
- Formu s těstem vložím do předehřáté trouby a peču 15-20 minut.
- Upečený kakaový chlebíček nechám vychladnout ve formě a pak na mřížce. Po vychladnutí ho rozkrájím na 2 cm široké plátky. Z plátků chlebíčku pomocí vykrajovátka vykrojím netopýry
- Teď si udělám světlé těsto. Dýni nakrájím na kostky a uvařím ji. Uvařenou dýni rozmixuji na hladké pyré.
- Změklé máslo s cukrem vyšlehám do pěny a postupně zašehám vejce. Do směsi přidám dýňové pyré, mléko a postupně zamíchám mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Chlebovou formu si vyložím pečicím papírem a třetinu těsta dám do formy. Na těsto položím těsně vedle sebe vykrojené netopýry. Zbytek světlého těsta rozetřu kolem a na netopýry, tak aby byly netopýři zakryti světlým těstem.
- Formu vložím do znovu rozehřáté trouby a peču cca 40 minut. Pomocí šlejle vyzkouším jestli je chlebíček dostatečně upečený.
- Chlebíček nechám chvíli ve formě a poté ho vyklopím na mřížku a nechám úplně vychladnout. Před podáváním pocukruji.
Permalink //
Kolik je potřeba na světlé těsto mouky a jaké?(Dýnový chlebíček s netopýrem)
Permalink //
Děkuji Jitko za upozornění, opraveno 🙂
Permalink //
Moc se mi tento recept líbí. Jen se zeptám: není to tmavé těsto vysušené, když se vlastně peče dvakrát?
Permalink //
Milá Jano, kakové těsto mi nepřišlo suché, chlebíček je celkově vláčný, takže dvojí pečení mu neublíží. Doufám, že vám bude chutnat a povede se. Jen doporučuji zvolit jednoduchá vykrajovátka( např. srdíčko, aby moc nemělo malých záhybů) na tmavé těsto. Žaneta