Embosované perníčky

Náš rodinný recept na perníčky je už delší dobu na blogu a jsou to perníčky velmi chutné, které jsou po upečení tvrdší a je potřeba je nechat odležet. Embososvané perníčky jsou naopak po upečení (když se nepřepečou) hned měkké a k snědku. Na perníkovém těstě se mi líbí, že se s ním krásně pracuje, těsto je tvárné a zachovává si tvar. Gravírovaný váleček se krásně otiskne do těsta a po upečení jde motiv stále dobře vidět. Perníčky mají po upečení krásný tvar a hladký povrch. Řekla bych – ideální těsto pro embosovaný váleček.

S použitím embosovaného válečku, už perníčky nejsou potřeba zdobit. Pokud nejste zdatní zdobit bílkovou polevou perníčky a chcete je mít přesto krásně a rychle nazdobené pak stačí použít embosovaný váleček v motivu, který se vám líbí. Vytvořit embosované perníčky zvládnou i děti, tak je to jednoduché.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 120 g másla
  • 150 g medu
  • 4 vejce
  • 280 g moučkového cukru
  • 800 g hladké pšeničné mouky
  • ½ lžičky jedlé sody ( bez embosovaného vzoru 2 lžičky)
  • 2 lžíce mletého perníkového koření ( poměr koření  zde)
  • 1 a půl lžíce kakového prášku

Jak na to

  1. Máslo a med dám do kastrolku rozehřát. Až se med s máslem rozpustí nechám směs vychladnout.
  2. Směs naleji do mísy a přidám k ní vejce, které do směsi zašlehám. Dále přidám cukr a mouku do které zamíchám předem sodu, mleté koření a kakao.
  3. Pomocí robotu, nebo ručně zpracuji vše v těsto, které se nelepí a je dobře tvárné.
  4. Těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici do druhého dne. Nejméně nechám v lednici 2 hodiny, aby se s těstem lépe pracovalo.
  5. Před válením těsto předem vytáhnu z lednice( cca 1 hodinu), aby povolilo a změklo.
  6. Předehřeji troubu na 180 °C horkovzduch.
  7. Těsto na pomoučeném vále rozválím hladkým válečkem na 1 cm silný plát. Povrch těsta i povrch embosovaného válečku trochu pomoučím a poté embosovaným válečkem přejedu rozválené těsto a přitom tlačím na váleček, aby se vzor lépe do těsta otiskl.
  8. Pomocí větších vykrajovátek vykrojím z embosovaného těsta perníčky a pokladu je na plech s pečícím papírem.
  9. Plech dám ještě na 10 minut do lednice, aby embosovaný vzor více vynikl.
  10. Plech s perníčky dám do rozehřáté trouby a peču 7-8 minut. Jak okraje zezlátnou perníčky jsou upečené. Pozor na přepečení, jinak budou po upečení více tvrdé.
  11. Perníčky nechám vychládnout a skladuji je v uzavřené plechové nádobě nebo papírové krabici.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Embosované válečky

Embosované válečky

e-shop
Vánoční vykrajovátka

Vánoční vykrajovátka

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *