Hanácké koláčky

Tyto koláčky jsou pro mě vzpomínkou na dětství a hanácký kraj, kde jsem se narodila a velkou část života prožila. Přesně takové koláčky peče má babička na Hané. Uvnitř každého koláčku je tvarohová náplň s rozinkou a celý koláček je posypán drobenkou. Nejčastěji se koláčky pečou při významných událostech a svátcích, typicky na svatbách. Svatební koláčky jsou malé do 8 cm. Já koláčky dělám také menší. Je to pracnější, ale je jich o to více, tento recept vychází přibližně na 40 ks. K upečení koláčků samozřejmě vůbec nemusíte čekat na speciální příležitost, stačí si je dát jen tak k odpolední kávě, nebo ke snídani.

CN1A2699

Co budu potřebovat
Na těsto

  • 250 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 125 g Hery
  • 1 lžíčka cukru krupice
  • 3 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 6 špetek soli
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 vejce na potření

Na náplň

Na drobenku

  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 3 lžíce másla

Jak na to
Nejdříve si zadělám kvásek. Mléko si ohřeji, nesmí vařit, a do něj si dám lžičku cukru a rozdrobené droždí. Rozmíchám vidličkou a nechám na teplém místě vzejít. Změklou Heru robotem vyšlehám se žloutky, solí a cukrem do pěny.
Na kuchyňského robota si nasadím násadu hák a do pěny přidám mouku a kvásek. Nechám vypracovat robotem těsto a poté mísu překryji utěrkou. Po 20 minutách kynutí znovu hákem vypracuji těsto a nechám dále pod utěrkou kynout 30 minut. Co mi těsto kyne připravím si tvarohovou náplň. Tvaroh si smíchám s jedním žloutkem, vanilkovým cukrem a přidám rozinky.
Dále si připravím drobenku z cukru, mouky a změklého másla. Tyto přísady prsty spojím a vytvoří se mi sypká směs.
Po vykynutí si těsto dám na vál a lžící vykrajuji z těsta kousky. Z každého kousku si udělám kuličku a poté vytvořím placku, na kterou lžičkou nanesu tvarohovou náplň. Okraje spojím k sobě
a vytvaruji koláček. Spojem položím na pečící plech. Takhle postupuji s každým kouskem těsta. Vytvarované koláčky na plechu potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu drobenkou. Dám péct do předehřáté trouby na 180 °C a peču asi 10 minut do zlatova.
Vychladlé koláčky posypu cukrem a podávám.

Tip
Tvaroh do náplně je lepší použít v kostce, než ve vaničce. Koláčky lze zamrazit, po rozmražení jsou opět výborné.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *