Indiánci

Pravděpodobně nejoblíbenější zákusek dětí. A leckterým z nás to vydrží až do dospělosti. I dnes je to v cukrárnách manželův nejoblíbenější zákusek. Blížila se rodinná oslava narozenin a já jsem chtěla upéct něco neobvyklého, co však každý zná. Talíře plné indiánků toto splnily na sto procent. I přesto, že je příprava trochu pracnější, tak by podle mého měl být tento recept v repertoáru všech cukrářských nadšenců. Koneckonců sněhový krém, jenž je náplní indiánků, lze využít v mnohých dalších receptech.

CN1A3941

Co budu potřebovat
Na buflery (piškoty)

  • 2 vejce
  • 25 g cukru moučka
  • 40 g hladké mouky

Na sněhový krém

  • 3 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • 3 lžičky marmelády
  • 1 dcl vody

Na polevu

  • 1 čokoládu na vaření
  • 50 g másla

Jak na to
Nejdříve si upeču buflery, tedy piškoty, které tvoří základnu indiánka dole pod sněhovým krémem. Žloutky oddělím od bílků a dám si je zvlášť do mísy. Ke žloutkům přidám třetinu připraveného cukru a vyšlehám je do pěny. Do vyšlehané pěny zlehka vmíchám mouku. Bílky se zbylým cukrem ušlehám v pevný sníh. Tento sníh pak vmíchám do žloutkového těsta. Předehřeji troubu na 160 °C. Piškotové těsto si dám do cukrářského sáčku bez zdobičky. Pomocí něj nanáším na plech s pečícím papírem buflery v průměru přibližně 4 cm. Na standardní plech se vejde v průměru 20 takových buflerů. Připravený plech vložím do trouby a peču 15 minut. Když jsou piškoty na povrchu zlatavé, plech vytáhnu a nechám vychladnout.
Během pečení buflerů si připravím sněhový krém, který je základem indiánků. Na cukrový rozvar si do hrnce dám 2/3 připraveného cukru a zaleji ho vodou tak, aby voda sahala nad okraj cukru. Za stálého míchání přivedu cukr s vodou k varu a vařím tak dlouho, až cukrová voda zhoustne a táhne se. Správnou hustotu zkouším tak, že si rozvar lžičkou kápnu na talířek a po vychladnutí si ho dám na koneček prstu. Pokud při spojení dvou prstů a následném roztažení vznikne z rozvaru nit, tak je hotovo. Upozorňuji, že rozvar má vysokou teplotu a zkoušku provádím, jak jsem již psala, až po vychladnutí.
Bílky se zbylým cukrem dám šlehat a do vyšlehaného sněhu liji teplý rozvar. Rozvar se lije za stálého šlehání, aby se bílky neuvařily. Přidám marmeládu, která krému dodá barvu a kyselejší chuť (dle toho volím i druh marmelády). Dál sněhový krém šlehám, až nabude a vychladne, je hotovo. Sněhový krém si dám do cukrářského sáčku, opět bez zdobičky, a na vychladlé bufery nanáším krém do tvaru indiánků. Špičku zdobičky dám do středu piškotu, nanesu část krému a dál pokračuji podle toho, jak chci mít indiánek vysoký. Poslední patro zakončím špičkou. Na každém indiánku mám 5 pater bílkového krému.
Indiánky postupně dávám do lednice, nečekám až budu mít hotové všechny indiánky. Dělám to proto, aby se indiánci neroztekli. Jakmile mám všechny indiánky v lednici, tak připravím si čokoládovou polevu. Ve vodní lázni si rozpustím nalámanou čokoládu a přidám k ní část másla. Po rozpuštění čokolády podle konzistence přidávám další máslo. Čokoládová poleva by neměla být moc hustá ani řídká. Měla by pozvolna stékat ze lžičky. Když by byla moc řídká, indiánek by byl křehký a prosvítal. Při husté konzistenci není indiánek tak dobrý a příliš na vzhled tmavý. Mírně vychladlou polevu naleji do hrnečku, aby se mi lépe pracovalo při namáčení indiánku. Před namáčením indiánků si jich pár dám vychladit do mrazáku na 5 až 10 minut. Udrží si tvar a nebudou stékat. Při namáčení do polevy pracuji rychle. Držím indiánka za bufler a špičkou dolů ponořím indiánka do polevy, až po piškot. Rychle jej vytáhnu a postavím na tác. Opět průběžně hotové indiánky schovávám do lednice. Poleva z indiánků občas stéká na tác, tak je dobré použít mřížku nebo pečící papír. Indiánky podávám vychlazené a spotřebuji je do dvou dnů.

Tip
Pokud máte doma jen sladké marmelády, tak do sněhového krému můžete přidat kyselinu citronovou. Vhodné marmelády pro dochucení sněhového krému do indiánků jsou například rybízové nebo višňové.
Na sněhový krém je dobré použít čerstvé bílky, lépe se vyšlehají.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *