Jahodové linecké košíčky

Jahody nám začínají na zahrádce rychle dozrávat, tak jsem z jejich nasbírané části připravila můj oblíbený jahodový krém. Tento krém nejčastěji připravuji do dětských dortů, protože moje děti jahody milují a krém je svěží. Máslové krémy dělám jen výjimečně, raději dáváme přednost lehčím krémům.  Ale tento jahodový krém, i když je z větší částí máslový je lehký, ovocný a chutný jako jahodová zmrzlina.

Krémem, jsem tentokrát neplnila dortový korpus, ale košíčky z lineckého těsta. Recept na linecké košíčky je z mé oblíbené staré kuchařky Moučníky a sladkosti. Linecké těsto mě příjemně překvapilo tím, jak je křehké a dobré. Jahodové košíčky se skvěle hodí třeba na dětskou oslavu a můžete je ozdobit nejen jahodami.   


Co budu potřebovat

na těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 130 g másla
  • 50 g cukru
  • 3 žloutky
  • malou špetku jedlé sody nebo amonia  

na krém:

  • 250 g čerstvých nebo mražených jahod
  • 20 g vanilkového pudingu v prášku
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 150 g másla

dále:

  • pár čerstvých jahod  

Jak na to

Nachystám si formičky ve tvaru košíčků a předehřeji troubu na 180°C.

Všechny ingredience na těsto v míse smíchám a hnětením s postupným přidáváním trochou mouky vytvořím těsto, které se nelepí. Těsto rovnou vyválím na cca 5mm silný plát a pomocí kulatého vykrajovátka vykrojím kolečka, která jsou ve velikosti košíčků. Vykrojená kolečka těsta přendám do košíčkových formiček a ještě trochu těsto zatlačím do formičky. Formičky s těstem skládám na pečící plech a poté dám plechy péct do rozehřáté trouby. Košíčky peču kolem 8 minut, až okraje jsou trochu tmavší, košíčky z trouby vyndám a nechám je vychladnout. Upečené a vychladlé těsto z formiček vyklopím a nachystám si krém na naplnění.

Jahody rozmixuji na pyré a naliji ho do hrnce. K jahodovému pyré přidám pudingový prášek a na plameni vařím, míchám do úplného zhoustnutí. Když má jahodové pyré konzistenci pudingu nechám ho vychladit a poté jahodovou směs dám do mísy a šlehám pomocí robotu 5 minut. Dále do mísy přidám cukr, změklé máslo a dál šlehám 15 minut. Vznikne mi nadýchaný jahodový krém, kterým naplním košíčky. Krém dám do zdobícího sáčku se zdobící špičkou a krém nanáším na každý košíček.

Na krém pokladu jahody a podávám. Košíčky uchovávám v lednici a před podáváním je z lednice na několik minut předem vyndám, aby krém povolil.

3 komentáře


  1. // Odpovědět

    Moc pekne, jen se chci zeptat. Nemusi se testo dat nejdrive do chladnicky? Dekuji za odpoved


    1. // Odpovědět

      Milá Markéto, těsto nemusíte dávat do lednice, v tomto případě je to zbytečné 🙂 pěkný den, Žaneta

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *