Zámecké recepty Záviny

Kadlátkový štrúdl

16.9.2016


Recept na kadlátkový štrúdl je ze zámeckého zápisníku. Švestek máme na zahradě ještě plno, tak jsem musela vyzkoušet tenhle netradiční štrúdl. Dříve se dávaly do štrúdlů různé nádivky. Zápisník uvádí zajímavé kombinace, které si myslím stojí za to vyzkoušet.
Koncem 19. století kadlátky byly všude v přírodě. Dostupné pro všechny chudé i bohaté. Hojně se využívaly do moučníků, zavařování, povidla se vařila a také k pálení slivovice. Na začátku 20. století byly kruté mrazy a hodně švestek to odneslo. Později se vyskytla nemoc ­šarka a švestky byly skoro vzácnost. Švestek v dnešní době najdeme podél cest hodně, ale přece jen ne tolik jako v minulosti­ – více švestek, než jabloní.
Kadlátkový štrúdl je velmi chutný moučník, který se skládá z křehkého máslového těsta a švestkové nádivky. Švestkami není potřeba šetřit, štrúdl je díky nim šťavnatější a chutnější. Nádivka a piškoty zaručí, že švestky ze štrúdlu nevytečou a zůstanou na svém místě.
Zápisník uvádí dvojitou dávku v receptu, vznikly by tak dva střední štrúdly. Uvádím rozpis na jeden střední štrúdl, který se vejde na pečící plech.

Co budu potřebovat
Na těsto
mouka150 g hladké mouky
máslo100 g másla
Vejce2 žloutky
smetana120 ml smetany

Na nádivku
másloplátek másla
vejce2 vejce
cukr2 lžíce krupicového cukru
povidla300 g švestek
mandle30 g mandlí
skořice mletálžíce skořice
piškotypiškoty

Jak na to
Změklé máslo třu v robotu se žloutky a dále přidám mouku a smetanu. Vznikne mi těsto, které se trochu lepí. Kdyby se lepilo hodně přidám ještě trochu mouky. Vypracované hladké těsto vytvaruji v bochánek a zabalím ho do potravinářské folie. Dám vychladit do lednice asi na půl hodiny.
Troubu si rozehřeji na 160 °C.
Připravím si nádivku do štrúdlu. Švestky odpeckuji a nakrájím na tenké nudličky. Mandle rozsekám na menší kousky a piškoty rozdrtím. Změklé máslo rozetřu se žloutky a cukrem. Z bílků si vyšlehám pevný sníh a přidám ho k žloutkové směsi. Vychladlé těsto rozbalím z folie a dám na hodně pomoučenou utěrku. Vyválím tak půl centimetru silný obdélník. Na rozválené těsto naleji směs, pokladu švestky, posypu skořicí, mandlemi a rozdrcenými piškoty.
Pomocí utěrky těsto s nádivkou sroluji. Konce štrúdlu přitisknu a zahnu do spodu, aby nádivka nevytekla. Pomocí utěrky štrúdl přesunu na plech s pečícím papírem. Spoj těsta mám dole.
Štrúdl vložím do rozehřáté trouby a peču kolem 40 minut. Upečený štrúdl, je na povrchu zlatavý. Nechám ho vychladnout a poté pocukruji.
Krájím na 3 cm silné kousky.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

8 Komentáře

  • Reply Martina 26.9.2016 at 18:05

    To musim určitě vyzkoušet. Vypadá to úchvatně!

    • Reply Žaneta 26.9.2016 at 18:31

      Děkuji Martino, je moc dobrý, určitě vyzkoušejte. Pěkný večer, Žaneta

  • Reply Renata 30.3.2021 at 15:44

    Dobrý den, prosím o vysvětlivku, co myslíte plátkem másla. Děkuji za odpověď

    • Reply Žaneta 31.3.2021 at 21:30

      Dobrý den, z kostky másla asi plátek 1 cm ukrojit. S pozdravem Žaneta

  • Reply Šárka Brožová 7.11.2021 at 20:45

    Nemoc švestek se nejmenuje Šárka, ale šarka. I naše švestky onemocněly a odešly. Bojuji za přesné vyslovování i psaní kvůli svému jménu – nejsem nemoc. Recept z kadlátek se mi moc líbil, vyzkouším.

    • Reply Žaneta 9.12.2021 at 21:17

      Paní Šárko, děkuji za upozornění. Snad Vám alespoň štrúdl chutnal 🙂 S pozdravem, Žaneta

  • Reply Robert Sloboda 14.6.2023 at 6:57

    Dobrý den…
    Lze, prosím pěkně v tomto receptu použít místo švestek rebarboru ..?

    Děkuji

    • Reply Žaneta Kleinová 21.6.2023 at 10:03

      Zdravím, jako náplň rebarboru jsem nezkoušela. Rebarborová náplň bude chtít asi více cukru. Možná bych do náplně přidala trochu i tvarohu. Žaneta

    Napsat komentář: Renata Cancel Reply