Kakaová bábovka s čokoládou

Kynuté bábovky se u nás v rodině moc nepekly. Moje babička dělala často bábovku třenou s tvarohem, a tak se stala naší stálicí. Kynutou bábovku jsem snad poprvé ochutnala na návštěvě u manželově tety a moc mi zachutnala, že jsem byla schopna ji sníst celou. Ještě, že na stole byly dvě. Recept, na ty chutné bábovky od tety jsem si vyprosila a následně hodněkrát kynutou bábovku upekla.

Nejraději bábovku peču s kakaovou náplní. Čokoládě v kynutém těstě se nedá odolat. Vy, ale můžete zvolit Vaší oblíbenou chuť náplně a potřít těsto třeba povidlama, ořechovou nebo makovou náplní. Bábovka je jemná a nadýchaná, že jakákoliv náplň ji udělá ještě vláčnější a sladší. Bábovka se třeba stane Vaší víkendovou snídaní, protože i následující den je moc dobrá.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 300 g mléka
  • 30 g čerstvých kvasnic
  • 60 g moučkového cukru
  • 350 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 75 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • špetku soli
  • vanilkový lusk
  • citronovou kůru

 na náplň:

  • 30-50 g másla
  • 4 lžíce práškového kakaa
  • 2 lžíce moučkového cukru

dále:

  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Mléko mírně ohřeji a rozdrobím do něj kvasnice, přidám lžíci cukru a mouky. Dobře vše v mléce rozmíchám a nechám 15 minut při pokojové teplotě vzejít kvásek.
  2. Do zadělávací mísy dám žloutky, cukr, změklé máslo a vše třu do pěny.
  3. Dále do mísy přidám kvásek, mouky, sůl, cukr, zrníčka vanilky, trošku citronové kůry a robotem s nástavcem hák vypracuji vláčné těsto, které se nepřichytává ke stěně mísy.
  4. Těsto nechám v mísy kynout pod utěrkou 40 minut.
  5. Vykynuté těsto přendám na pomoučený vál a rozválím ho na čtverec cca 40 x 40 cm.

Příprava náplně a pečení:

  1. Rozehřeji máslo, kterým budu potírat těsto.
  2. Kakao si smíchám s cukrem v misce.
  3. Máslo nechám chvilku schladnout a následně jim potřu rozválené těsto.
  4. Plát těsta posypu kakaem a ještě pokapu zbývajícím máslem.
  5. Druhá možnost je, že si kakao rovnou smíchám s máslem a potírám plát těsta.
  6. Těsto opatrně sroluji v roládu, aby kakaová náplň nevytekla a konečný spoj mám nahoře rolády.
  7. Bábovkovou formu vymažu máslem a vysypu hrubou moukou, aby po upečení šla bábovka dobře vyklopit.
  8. Smotané těsto do rolády opatrně vložím do bábovkové formy a nechám těsto ve formě ještě 30 min. kynout.
  9. Před koncem kynutí si rozehřeji troubu na 170 °C.
  10. Bábovkovou formu s těstem vložím do trouby a peču cca 35 minut.
  11. Před koncem pečení, pokud se povrch těsta připaluje, bábovku zakryju alobalem.
  12. Jestli je bábovka dobře propečená zkontroluji špejlí.
  13. Bábovku chvíli nechám ve formě vychladnout a poté ji vyklopím z formy, aby úplně vychladla.

Zdobení polevou :

  1. Ve vodní lázni si rozehřeji kousky čokolády a následně do rozpuštěné čokolády pomalu přidám smetanu a míchám.
  2. Smetany přidávám tolik, aby konzistence čokolády byla polotekutá.
  3. Pomocí lžičky polévám čokoládou bábovku.
  4. Když čokoláda na bábovce zatuhne, bábovku servíruji.

sladkavanilka.cz e-shop

previous arrow
next arrow
Slider

Při přípravě by se vám mohlo hodit...

Lněná utěrka

Lněná utěrka

e-shop
Váleček

Váleček

e-shop
Ozdobné kleště

Ozdobné kleště

e-shop
Ruční váleček

Ruční váleček

e-shop
Chladící mřížka kruhová

Chladící mřížka kruhová

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *