Kaštanové tartaletky

,

Jedlé kaštany mají svou specifickou chuť – někdo je miluje a někdo nemusí. Já si jedlé kaštany oblíbila, až v dospělosti. Vždy na vánočních trzích jsme si je s manželem kupovali a po cestě domů se zmrzlýma rukama je loupali. Ale protože jsou kaštany nejchutnější ještě teplé, zahřáli nás i zevnitř.

Jedlé kaštany k zimnímu období patří a vždy se těším, až si je doma v troubě upečeme a vychutnáváme jejich oříškovo-nasládlou chuť. Kaštany se skvěle hodí i do dezertů a moučníků. Můžete si z nich udělat kaštanové pyré, které se dělá z vařených kaštanů a poté se přidává do krémů. V této variantě tartaletek, ale nemusíte zdlouhavě kaštany vařit, ale jednoduše kaštany upečete a pak je rozmixujete s ostatními surovinami na náplň tartaletek.

Jestli máte rádi pečené kaštany, tak určitě vám zachutnají i tato verze tartaletetek s oříškovou chutí a vůní po kardamonu a pomerančích.  

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 240 g hladké mouky
  • 55 g krupicového cukru
  • 180 g másla
  • ½ lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 lžičku strouhané pomerančové kůry

na náplň:

  • 50-100 g hnědého třtinového cukru 
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 1/4 lžičky kardamonu
  • na špičku nože sůl
  • 2 menší vejce
  • 180 ml kondenzovaného slazeného mléka
  • cca 200 g jedlých kaštanů
  • 30 ml zakysané smetany

na ozdobení:

  • pečené jedlé kaštany
  • kousky pomeranče
  • hořkou čokoládu
  • smetanu ke šlehání 40 %

Jak na to

Připrava těsta:

  1. Do mísy dám mouku, přidám částečně změklé máslo, cukr, sůl, vejce a nastrouhanou pomerančovou kůru.
  2. V míse ručně začnu těsto zpracovávat a poté si ho dám na vál,  až se všechny ingredience spojí a vytvoří těsto.
  3. Těsto zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici nejméně 2 hodiny chladit. Nejlépe však přes noc.
  4. Odleželé těsto na pomoučeném vále rozválím v tenkou placku cca 3 mm.
  5. Z těsta vykrojím kolečka, aby byly o něco větší v průměru než forma na tartaleteky.
  6. Kolečka těsta přenesu do forem na tartaletky a zmáčku do tartaletkové formy.
  7. Formy s těstem dám na pečící plech a na 15 minut do lednice.
  8. Troubu předehřeji na 190 °C horkovzduch.

Příprava krému:

  1. Jedlé kaštany naříznu do kříže a položím na pečící plech.
  2. Do plechu naleji trochu vody a vložím plech s kaštany do rozehřáté trouby.
  3. Jak se kaštany začnou otvírat- jsou upečené a nechám je na plechu vychladnout.
  4. Kaštany oloupu a dám je do mixéru. Dva kaštany si nechám na ozdobu tartaletek.
  5. Ke kaštanům přidám postupně cukr, škrob,kardamon, sůl,vejce, mléko, zakysanou smetanu a vše rozmixuji v hladkou tekutou směs. Doporučuji směs před naplněním ochutnat a podle chuti přidat cukr. 

Kompletování:

  1. Tartaletky plním kaštanovou směsí a vložím je do předehřáté trouby.
  2. Při pečení se povrch náplně vyboulí a na okrajích trochu zhnědne.
  3. Po 15-20 minutách pečení, nebo až je střed tartaletek pevný na dotek jsou tartaletky upečené.
  4. Upečené tartaletky nechám vychladnout ve formách.
  5. Tartaletky zdobím čokoládou, nasekanými pečenými kaštany a kousky pomeranče.
  6. Smetanu ke šlehání si vyšlehám v tuhou šlehačku a ozdobím jí tartaletky.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Cukrářské sáčky

Cukrářské sáčky

e-shop
Váleček

Váleček

e-shop
Sáčky na tenké zdobení

Sáčky na tenké zdobení

e-shop
Dřevěná prkénka

Dřevěná prkénka

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *