Kávové žabky

Na Velikonoce se v manželově rodině tradičně pečou žabky plněné vanilkovým krémem, což je zákusek, který silně připomíná klasický věneček, tedy cukroví z odpalovaného těsta plněné vanilkovým krémem. Ve staré kuchařce jsem objevila recept na žabky pro změnu s kávovým krémem a musela jsem je hned vyzkoušet.

Kávu miluji, a tak jsem byla zvědavá jestli kávový krém nahradí vanilkovou klasiku. Milovníci kávy určitě tuto variantu ocení. Když použijete vaší oblíbenou kávu, zaručeně si na žabkách pochutnáte.

Pro děti bych žabky ale naplnila klasickým vanilkovým nebo karamelovým krémem. Žabky jsem nakonec trochu polila i kávovou polevou jak je uvedeno v receptu. Poleva je krásně lesklá a po zaschnutí se nelepí. Kávové žabky jsou typický velikonoční recept a určitě jimi nepohrdnou ani koledníci.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 250 ml vody
  • 50 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • špetku jedlé sody

na krém:

  • 30 g másla
  • 20 g moučkového cukru
  • 240 ml silné kávy
  • 20 g hladké mouky
  • 20 g škrobu
  • 30 g krupicového cukru
  • 3 žloutky
  • lžíci rumu

na polevu:

  • 200 g krupicového cukru
  • 250 ml vody
  • 2 lžíce silné kávy

Jak na to

Vodu s máslem si dám do hrnce a přivedu k varu. K rozpuštěnému máslu s vodou přisypu mouku a dál nechám směs vařit. Začne se mi tvořit hustá kaše, kterou stále míchám a obracím. Po chvilce mi vznikne tuhé těsto, které stále v hrnci obracím a tím propařuji mouku. Asi po třech minutách převracení sundám hrnec z plotny a nechám těsto vychladnout.

Rozehřeji si troubu na 180 °C spodní a horní ohřev. K vychladlému těstu postupně zašlehávám všechny vejce a přidám špetku sody. Když je těsto hladké a vláčné naplním jim cukrářský sáček s vroubkovanou zdobičkou.

Na plech s pečícím papírem stříkám pomocí zdobícího sáčku elipsovité ovály z těsta. Před pečením plech postříkám vodou, aby se těsto snadno nafouklo při pečení a dám plech do trouby asi na 10 minut. Během pečení troubu neotvírám. Upečené žabky ještě teplé rozříznu pilkovým nožem a nechám úplně vychladnout.

Mezitím si nachystám kávový krém na naplnění žabek. Změklé máslo utřu s cukrem.V silné vlažné kávě rozmíchám mouku, škrob, cukr a žloutky. Směs míchám ve vodní lázni do zhoustnutí a poté do vychladnutí. K vychladlému kávovému pudingu přidám utřené máslo s cukrem, rum a vyšlehám dohladka. Kávovým krémem plním žabky pomocí cukrářského sáčku se zdobičkou.

Naplněné žabky si dám vychladnout do lednice a připravím si polevu. Cukr s vodou si dám do kastrolku a zahřívám na mírném plameni tak dlouho, až se mi cukr svaří tzv. na niť. Znamená to, že se voda částečně odpaří a vznikne cukerný sirup. Do něj přidám dvě lžíce kávy a míchám do vychladnutí. Polevou polévám žabky a dám do lednice ztuhnout.

Tip

Chcete-li urychlit schnutí polevy, před plněním krémem horní díl žabky polijte polevou a dejte do mírně rozehřáté trouby. Poleva se tak rychleji usuší.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *