Křehký koláč s jablečným pyré 

Domácí jablka od babičky se nám nahromadila ve sklepě a protože některá, nejsou zrovna ideální na zimní skladování, využila jsem je k přípravě jablečného koláče. Báječně se hodí do těchto chladných podzimních dnů. Doporučuji sáhnout spíše po kyselejší odrůdě jablek, protože tak vynikne jablečná chuť s křehkým těstem. Sádlo v těsto je velmi prospěšné, protože přidává koláči křehkost a jemnost. Pokud vám sádlo v těstě vadí, můžete ho nahradit máslem. Koření, které neodmyslitelně pasuje k jablkům je za mě skořice a badyán. Při pečení koláče se vám trouba rozvoní a vy pocítíte předvánoční atmosféru. 

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 140 g studeného másla
  • 40 g sádla
  • 90 g moučkového cukru
  • špetku soli 
  • 4 lžíce vody 

na náplň:

  • 500 g jablek
  • cukr dle potřeby
  • 1/2 lžičky skořice
  • ¼ lžičky badyánu
  • 3-4 lžíce kukuřičného škrobu
  • 30 ml vody 

dále: 

  • moučkový cukr na posypání 
  • trochu strouhanky

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Ze všech ingrediencí vypracuji na vále hladké a nelepivé těsto, které zabalím do potravinářské folie a nechám v lednici chladit 1 hodinu.
  2. Chlazené těsto, pokud je příliš tuhé, nechám chvíli při pokojové teplotě a následně ho rozdělím na dvě poloviny, kdy jedna polovina bude trochu větší. 
  3. Větší polovinu těsta rozválím na kruh o průměru koláčové formy ( průměr 25 cm) plus přidám 3 cm okraje.
  4. Formu nejprve potřu sádlem (popř. máslem) a těsto vložím do koláčové formy, okraje dotvaruji, tak aby tvarovaly formu. 
  5. Těsto propíchám vidličkou a posypu strouhankou. 
  6. Formu s těstem dám do lednice a předehřeji troubu na 180 °C.

Příprava náplně:

  1. Jablka oloupu, zbavím jádřince a nakrájím na kousky.
  2. Kousky jablek dám do hrnce a podliji trochou vody a nechám je dusit do změknutí.
  3. Dušená jablka rozmixuji na pyré, přidám cukr, koření, ve vodě rozmíchaný škrob vliji do pyré a ještě 3 minuty povařím do zhnoustnutí. Nechám chvíli vychladit.

Kompletování a pečení:

  1. Menší polovinu těsta rozválím na pomoučeném vále. Rádýlkem nařežu 3 cm pruhy a ze zbytku těsta pomocí vykrajovátka vykrojím jablíčka.
  2. Na těsto ve formě naleji jablečné pyré a na něj položím pruhy z těsta do mřížky a nakonec ozdobím vykrojenými jablíčky.
  3. Koláč dám do rozehřáté trouby a peču cca 40 -50 minut do zlatova. Pokud koláč na povrchu rychleji hnědne, přikryji ho alobalem a nechám dál péct.
  4. Upečený koláč nechám ve formě vychladnout a vychladlý ještě dám na 2 hodiny do lednice, aby náplň více ztuhla a koláč se tak lépe krájel. 
  5. Před podáváním koláč pocukruji a nakrájený podávám.

sladkavanilka.cz e-shop

previous arrow
next arrow
Slider

Při přípravě by se vám mohlo hodit...

Ruční šlehač

Radýlko jednoduché

e-shop
Váleček

Váleček

e-shop
Lopatka na dezerty

Lopatka na dezerty

e-shop
Vykrajovátka

Vykrajovátka

e-shop
Podložka pod hrnec

Podložka pod hrnec

e-shop

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *