Kváskové lívance s povidly

Do prvních lívanců jsem se pustila před nedávnem. Vyzkoušela jsem lívance s droždím podle receptu z knihy Moučníky a sladkosti a byly moc dobré. Po rozkvašení kvásku na chléb jsem přemýšlela, co se zbytkem rozkvasu, na co bych ho mohla použít. Tak jsem droždí vyměnila za kvásek a povedly se kváskové lívance s  povidly, které se na ně skvěle hodí. Kdo peče kváskový chléb tak často jako já, ten mi dá za pravdu, že kvásek má vždy po ruce a občas má navíc rozkvas. Pokud kvásek nevlastníte můžete si ho právě teď založit a zkusit tyto kváskové lívance. Jsou krásně nadýchané, vláčné a jemné.
Lívance jsou skvělou volbou ke snídani, nebo jako dezert po obědě. U nás milujeme palačinky, ale někdy to chce změnu.

cn1a2573

Co budu potřebovat
Na rozkvas

  • lžíci kvásku
  • 100 g žitné mouky
  • 100 ml vody

Na těsto

  • 250 g žitného rozkvasu
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 50 g pískového cukru
  • trochu nastrouhané citronové kůry
  • špetku soli
  • 500 ml mléka
  • 60 g másla
  • 1 vejce

máslo na smažení

hrušková povidla na potření

Jak na to
Nejdříve si den předem udělám rozkvas. To znamená, že lžící aktivního kvásku si smíchám s žitnou moukou a vodou. Vše rozmíchám a dám do větší sklenice, kterou nechám na lince při pokojové teplotě přes noc. Rozkvas by měl pracovat nejméně 12 hod. Pokud přidám více vody, bude řidší a stačí méně hodin. Rozkvas dvakrát tolik zvětší objem a budou uvnitř bublinky.
Obě mouky smíchám v míse, přidám citronovou kůru, špetku soli, cukr a rozkvas. Nezapomenu si lžící rozkvasu odebrat, abych mohla příště kvásek použít v jiném receptu.
V robotu začnu mouku s rozkvasem míchat na mírný stupeň a přilévám vlažné mléko, vejce a rozpuštěné máslo.
Jakmile se všechny ingredience spojí a vytvoří se řídké těsto jako na palačinky, dám mísu na teplé místo a nechám kynout asi 2 hodiny. Jak se v těstě začnou objevovat bublinky, rozpustím si máslo a rozehřátou pánev potřu máslem.
Asi půl naběračky těsta dám na pánev tak, aby mi vznikla kulatá placka. Z každé strany lívanec smažím asi 2-3 minuty. Lívance dávám po usmažení na sebe, aby zůstaly teplé.
Lívance potírám hruškovými nebo švestkovými povidly. Podávám teplé.

Tip – založení kvásku
První den si nachystám sklenici o objemu minimálně půl litru a lžíci. Do sklenice nasypu 100 g žitné mouky a přidám 100 ml vlažné vody. Zamíchám, až se mi vytvoří husté těsto. Sklenici přikryji potravinářskou folii nebo sáčkem a dám na kuchyňskou linku.
Druhý den těstíčko zamíchám a přidám k němu 100 g žitné mouky a 100 ml vlažné vody a opět přikryji a nechám v pokojové teplotě do druhého dne.
Třetí den s žitnou moukou a vodou opakuji to samé. Jen kdyby se vytvořilo hodně těsta (začínajícího kvásku) část odeberu a zbytek ve sklenici doplním o mouku a vodu.
Čtvrtý až pátý den, už může být kvásek velmi aktivní a dá se použít do základního těsta. Poznám to tak, že je hustý, plný bublinek.
Dále kvásek uchovávám ve sklenici s položeným víčkem a v lednici.
Když budu chtít použít kvásek v receptu, nejdříve si musím udělat rozkvas, aby kvásek nabyl a stal se aktivnějším.
Nezapomenu si nechat lžíci rozkvasu na příště!
Když kvásek uchovavaný v lednici začne řídnout a je cítit po acetonu-je čas ho „nakrmit“ přidat 1-2 lžíce žitné mouky a trochu vody.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *