Kváskové vafle s jablky a medem 

Vafle jsou u nás hned po palačinkách velmi oblíbené a dopřáváme si je často ke snídani nebo jako rychlou sladkou večeři. První vafle jsem připravila do mojí kuchařky a od té doby jsem věděla, že je musím v jiné podobě připravit i na blog. V kuchařce Sladké sezónní pečení najdete recept na vafle s ořechy, které nezaberou čas, a tak si je můžete dopřát jako rychlou snídani.

Kváskové vafle naopak vyžadují delší přípravu, protože jsou kynuté a připravené z žitného kvasu. Když si je, ale načasujete, budete mít opět skvělou snídani. Kvasové lívance jsou méně sladké, a tak se skvěle doplňují s jablečnou směsí. Chuť jablek, skořice a medu je na vaflích báječná a díky dušené směsi jsou vafle vláčné. 

Pokud vlastníte kvásek, tak už zítra můžete mít chutnou snídani.

Co budu potřebovat 

na rozkvas:

  • 80 g žitné mouky
  • 1 lžíce kvásku
  • 80 ml vody 

na těsto:

  • 320 g polohrubé mouky 
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 160 ml kefíru
  • 160 ml mléka 
  • 160 g rozkvasu
  • 2 vejce 
  • 40 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžičku sody
  • 3-4 lžíce cukru

na jablečnou směs:

  • 4 střední jablka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce medu 

Jak na to

příprava těsta:

  1. Nejlépe den předem si připravím rozkvas, který by měl min. 8 hodin kvasit( jestli necháte kynout těsto přes noc a máte více kvásku, můžete přejít k bodu 4).
  2. Ke kvásku přidám žitnou mouku, vodu a zamíchám. 
  3. Při pokojové teplotě nechám vzejít rozkvas.
  4. Když je rozkvas připravený ( zdvojnásobil svůj objem), tak začnu s přípravou těsta.
  5. Do mísy dám mouku, 2 lžíce cukru, kefír, mléko, rozkvas a dobře zamíchám, aby se vše spojilo. 
  6. Částečně připravené těsto nechám zakryté v míse a dám kynout do lednice, pokud chci vafle připravit ráno. Při pokojové teplotě nechám těsto kynout 3 hodiny.
  7. Po vykynutí do těsta zamíchám vejce, rozpuštěné máslo, sůl, sodu a cukr. 
  8. Rozehřeji si vaflovač a těsto do nej dávkuji běžným způsobem. Vafle nechám péct 2-3 minuty, až jsou zlatavě hnědé.
  9. Upečené vafle skládám na talířek na sebe, aby změkly a byly stále teplé.

příprava směsi:

  1. Jablka oloupu a nakrájím na menší kostičky, které dám na wok pánev nebo hrnce. 
  2. K jablkům přidám máslo, cukr, skořici a dusím 5 minut do změknutí.
  3. Do horké jablečné směsi přimíchám med.
  4. Vafle podávám přelité teplou jablečnou směsí 

Tip

Jak si připravit vlastní první kvásek najdete zde.

previous arrow
next arrow
Slider

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *