Kváskové vafle s jablky a medem 

Vafle jsou u nás hned po palačinkách velmi oblíbené a dopřáváme si je často ke snídani nebo jako rychlou sladkou večeři. První vafle jsem připravila do mojí kuchařky a od té doby jsem věděla, že je musím v jiné podobě připravit i na blog. V kuchařce Sladké sezónní pečení najdete recept na vafle s ořechy, které nezaberou čas, a tak si je můžete dopřát jako rychlou snídani.

Kváskové vafle naopak vyžadují delší přípravu, protože jsou kynuté a připravené z žitného kvasu. Když si je, ale načasujete, budete mít opět skvělou snídani. Kvasové lívance jsou méně sladké, a tak se skvěle doplňují s jablečnou směsí. Chuť jablek, skořice a medu je na vaflích báječná a díky dušené směsi jsou vafle vláčné. 

Pokud vlastníte kvásek, tak už zítra můžete mít chutnou snídani.

Co budu potřebovat 

na rozkvas:

  • 80 g žitné mouky
  • 1 lžíce kvásku
  • 80 ml vody 

na těsto:

  • 320 g polohrubé mouky 
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 160 ml kefíru
  • 160 ml mléka 
  • 160 g rozkvasu
  • 2 vejce 
  • 40 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžičku sody
  • 3-4 lžíce cukru

na jablečnou směs:

  • 4 střední jablka
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce medu 

Jak na to

příprava těsta:

  1. Nejlépe den předem si připravím rozkvas, který by měl min. 8 hodin kvasit( jestli necháte kynout těsto přes noc a máte více kvásku, můžete přejít k bodu 4).
  2. Ke kvásku přidám žitnou mouku, vodu a zamíchám. 
  3. Při pokojové teplotě nechám vzejít rozkvas.
  4. Když je rozkvas připravený ( zdvojnásobil svůj objem), tak začnu s přípravou těsta.
  5. Do mísy dám mouku, 2 lžíce cukru, kefír, mléko, rozkvas a dobře zamíchám, aby se vše spojilo. 
  6. Částečně připravené těsto nechám zakryté v míse a dám kynout do lednice, pokud chci vafle připravit ráno. Při pokojové teplotě nechám těsto kynout 3 hodiny.
  7. Po vykynutí do těsta zamíchám vejce, rozpuštěné máslo, sůl, sodu a cukr. 
  8. Rozehřeji si vaflovač a těsto do nej dávkuji běžným způsobem. Vafle nechám péct 2-3 minuty, až jsou zlatavě hnědé.
  9. Upečené vafle skládám na talířek na sebe, aby změkly a byly stále teplé.

příprava směsi:

  1. Jablka oloupu a nakrájím na menší kostičky, které dám na wok pánev nebo hrnce. 
  2. K jablkům přidám máslo, cukr, skořici a dusím 5 minut do změknutí.
  3. Do horké jablečné směsi přimíchám med.
  4. Vafle podávám přelité teplou jablečnou směsí 

Tip

Jak si připravit vlastní první kvásek najdete zde.

banner-pytliky-siroky-blog
banner-razitka-siroky-blog
banner-valecky-siroky-blog
previous arrow
next arrow

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *