Kynuté dýně

Dýně jsou symbolem Halloweenu a zároveň i samotného podzimu. Proto jsem s trochou fantazie vytvořila tyto dýňové koláče. Dýně jsou z kynutého těsta, do kterého je přidáno trochu dýňového pyré. Díky tomu těsto získá krásnou sytou barvu. Pyré je i součástí ořechové náplně. S dýňovým pyré je ořechová náplň vláčnější a chuťově zajímavější.

K receptu tedy potřebujete dýni, nejlépe dýni Hokaido, protože ji můžete vařit i se slupkou a máte ji rychle uvařenou. Moc jí nespotřebujete, ale nezoufejte, ze zbytku dýně můžete uvařit výbornou dýňovou polévku, která vás teď v chladném počasí zahřeje.


Co budu potřebovat ( na 10 ks)

na těsto:

  • 200 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 80 g moučkového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 3 lžíce dýňového pyré
  • špetku soli

na náplň:

  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g moučkového cukru
  • 20 g medu
  • trochu mléka
  • 2 lžíce dýňového pyré

Jak na to

  1. Nejdříve si připravím dýňové pyré. Dýni (1/4) očistím a nakrájím na kostky, které uvařím do měkka ve vodě. Uvařenou dýni rozmixuji na hladké pyré.
  2. Do mírně ohřátého mléka rozdrobím droždí, přidám lžíci cukru, mouky a rozmíchám. Nechám vzejít kvásek. Po 15 minutách kvásek se zvětší dvojnásobně a je napěněný.
  3. Do mísy nasypu mouky, zbytek cukru a přidám žloutky, změkklé máslo, kvásek, dýňové pyré a špetku soli. Vše vypracuji v těsto, které je hladké, pružné a odlepuje se od stěn mísy.
  4. Těsto v míse nechám kynout na teplém místě 40 minut.
  5. Zatím co těsto kyne, připravím si náplň. K mletým ořechům přidám cukr, med a promíchám. Naliji tolik mléka, aby vznikla hustá kaše a zamíchám do ní dýňové pyré.
  6. Troubu rozehřeji na 170 °C.
  7. Nakynuté těsto rozdelín na 10 kousků. Z každého kousku vytvaruji pravidelný bochánek, který zploštím a doprostřed dám lžičku náplně a zavinu znovu do bochánku. Bochánky pokládám spojem dolů na plech s pečícím papírem a nechám ještě nakynout 15-20 minut. Do každého bochánku ještě zapíchnu kousek skořice, která připomíná stopku.
  8. Po nakynutí bochánky potřu zbylým bílkem a nůžkami několikrát okraje trochu nastřihnu.
  9. Dýně peču v předehřáté troubě cca 15 minut.
  10. Po upečení nechám dýně na mřížce vychladnout a podávám.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *