Lanýžový koláč s dýňovým krémem

,

Letošní podzim je pro mě hlavně ve znamení dýní, kterých se nám na zahradě urodilo mnoho. Často je teď přidávám do slaných i sladkých jídel. Nejvíce mám ráda dýni Hokaido, která se zpracovává i se slupkou a rychle vařením změkne. Posléze tak můžu z uvařené dýně připravit dýňové pyré, které je potřeba i na tento čokoládový koláč. Koláč je nepečený, takže jeho příprava není obtížná a zaručeně se povede i tomu, kdo s pečením nemá mnoho zkušeností. 

Koláč se skládá z křehkého sušenkového korpusu a dvou krémů uvnitř. Dýňový krém pod lanýžovou vrstvou krásně koláč rozzáří a umírní extra čokoládový krém, který opravdu až taje v ústech. Koláč je především určen pro velké milovníky čokolády, kteří zbožňují kvalitní hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaových bobů.


Co budu potřebovat

na sušenkový korpus:

  • 170 g máslových sušenek
  • 50 g hořké čokolády min. 60 %
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g změklého másla 

na dýňový krém:

  • 300 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 15 g kukuřičného škrobu
  • 10 g hladké mouky
  • ½ vanilkového lusku
  • 150 g dýně Hokaido  

na lanýžový krém:

  • 300 g hořké čokolády min. 60 %
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 40 g domácího medu
  • 400 ml smetany ke šlehání 31 % 

na dozdobení:

  • dýňový krém
  • 50 g pistácií

Jak na to 

Příprava základny:

  1. Čokoládu nechám ve vodní lázni rozpustit.
  2. Všechny další ingredience spolu s rozpuštěnou čokoládou rozmixuji na vláčnou směs připomínající drobenku.
  3. Dortovou formu průměru 20 cm s vyklápěcím dnem vyložím pečícím papírem a boky formy potřu máslem. 
  4. Sušenkovou směs nasypu do formy a rovnoměrně ji přitlačím ke dnu i do stran, abych docílila 3 cm okraje.
  5. Formu se sušenkovou základnou dám ztuhnout do lednice.

Příprava dýňového krému:

  1. Dýni očistím od semínek a nakrájím na kousky, které ve vodě uvařím do změknutí.
  2. Uvařenou dýni nechám vychladnout a pak rozmixuji na pyré.
  3. V 50 ml mléka rozšlehám žloutky, škrob a mouku. Zbytek mléka s vanilkou dám vařit.
  4. Z horkého mléka vyndám vanilku a naleji žloutkovou směs. Směs míchám dokud nevznikne hustý puding.
  5. Horký puding přikryji potravinovou folii a nechám při pokojové teplotě úplně vychladnout. 
  6. Do vychladlého pudingu zašlehám dýňové pyré a krém naleji na sušenkový korpus a uhladím. Část krému nechám na zdobení. Formu vrátím zpět do lednice.

Příprava lanýžového krému:

  1. Do hrnce dám 200 ml smetany, med a extrakt. Smetanu nechám vařit a jak se blíží bod varu, stáhnu hrnec z plotny a přidám do smetany nalámanou čokoládu.  
  2. Čokoládu ve smetaně pomalu míchám, až je zcela rozpuštěná. Nechám chvíli vychladnout.
  3. Zbývající smetanu vyšlehám na polotuhou šlehačku a část rozpuštěné čokolády vmíchám do šlehačky a následně přidám zbývající část čokolády. Čokoládu opatrně do šlehačky promíchám. aby mi vznikl nadýchaný čokoládový krém.
  4. Krém naleji na dýňový krém ve formě a nechám znovu min. 4 hodiny vychladit, nejlépe však přes noc.
  5. Když je lanýžový krém ztuhlý, pomocí nože oddělím krém od formy a opatrně odstraním bok formy. 
  6. Do cukrářského sáčku se zdobičkou dám zbylý dýňový krém a koláč ozdobím. Koláč posypu nasekanými pistáciemi.

 

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Dortové formy

Dortové formy

e-shop
Cukrářské sáčky

Cukrářské sáčky

e-shop
Lopatka na dezerty

Lopatka na dezerty

e-shop

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *