Levandulové sušenky

Vrcholí čas levandule, kdy u nás na zahradě kvete několik vzrostlých fialových keříků, které zahradu provoní. Právě vůni levandule mám moc ráda a tak jsem přemýšlela jak ji dostat do moučníku, který by vynikl hlavně levandulovou vůní. Zvolila jsem máslové sušenky z nové knihy Sladké bary, kterou jsem dostala od manžela a obohatila je právě o levanduli. Jsou křehké,voňavé a zaručeně návykové. Můžete vykrajovat různé tvary a tím zaměstnat i vaše děti. Moje dcera u této činnosti nesmí chybět.

CN1A5043

Co budu potřebovat
Na těsto

  • 220 g změklého másla
  • 180 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 370 g hladké mouky
  • 3 g soli
  • Semínka z půl vanilkového lusku
  • 5 stonku levandule

Jak na to
Změklé máslo a cukr dám do mísy robota a třecí metlou nechám propracovávat. Přidám vejce a obsah vanilkového lusku. K mouce přidám sůl a směs vsypu do máslové hmoty. Do těsta přidám květy levandule a nechám zpracovat robotem na hladké těsto, které se nelepí.
Troubu předehřeji na 160°C.
Zpracované těsto dám na chvíli do lednice. Odeberu polovinu těsta, druhou půlku si nechám v lednici. Těsto rozválím na půl centimetru silný plát a libovolně vykrajuji tvary. Pozor těsto je křehké a musí se více podsypávat moukou. Vykrojené tvary pokládám na plech s pečícím papírem od sebe půl centimetru a peču kolem 12 minut. Jak okraje zezlátnou, plech vytáhnu z trouby. Upečené
sušenky přenesu na rovnou plochu a nechám zchladnout. Uložené ve vzduchotěsné nádobě vydrží týden. Nebo je můžete zamrazit. Z tohoto receptu vzejde přibližně 40 sušenek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *