Listový jablečný štrúdl

,

Málem bych zapomněla na klasiku mezi štrůdly, kterou má snad každý v oblibě. Listové těsto je náročnější na přípravu, a tak mnozí raději sáhnou po hotovém listovém těstě z obchodu a upéct závin je pak nestojí mnoho času. Když pominu čas, o který vás opravdu listové těsto připraví, chuť domácího těsta je někde jinde. V listovém těstě hraje velkou úlohu máslo. V zakoupeném listovém těstě ho raději vůbec nehledejte, nahrazují ho rostlinné oleje. Vejce nebo vanilkový extrakt v něm také nenajdete. Kvalitní máslo a žloutky dodávají těstu výrazně lepší chuť. Možná se vám bude zdát po upečení těsto moc mastné. Doporučuji štrúdl nechat delší dobu vychladnout, a on pak bude více křupavější a uvidíte i tenké vrstvy listování.

Připravit listové těsto není vůbec složité a doufám, že vás postup přípravy neodradí. Těsto připravíte ze základních surovin, které máte vždy doma a pokud nechcete strávit půl dne vyvalováním a překládáním, můžete těsto připravit z větší dávky a zmrazit na pozdější časy.

Co budu potřebovat ( na jeden větší štrúdl)

na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g studeného másla
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce rumu nebo vanilkového extraktu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetku soli
  • mléko dle potřeby

na náplň:

  • 500 g jablek
  • krupicový cukr dle chuti
  • lžičku mleté skořice 
  • 50 g rozinek

déle:

  • rozdrcené piškoty nebo strouhanku
  • vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Na první těsto použiju jen 40 g mouky a 150 g másla.
  2. Máslo nakrájím na malé kousky, zapracuji je do mouky a vytvořím tak máslové těsto.
  3. Strany těsta zploštím a vytvořím čtverec cca 15 x 15 cm, který zabalím do potravinové folie a dám do lednice vychladit.
  4. Na přípravu druhého těsta dám do zbylé mouky žloutky, rum / vanilkový extrakt, sůl, citronovou šťávu a trochu mléka, aby se těsto spojilo.
  5. Z ingrediencí dobře vypracuji na pomoučeném vále hladké těsto, podobné jako na těstoviny nebo tažený závin. Těsto by mělo být pružné a nelepivé. 
  6. Těsto přikryju mísou a nechám na vále 30 minut odpočívat.
  7. Odpočaté těsto rozválím na čtverec cca 30 x 30 cm a chlazené máslové těsto na něj položím a zabalím ho druhým těstem, jako psaní. 
  8. Těsto rozválím na obdélník cca 40 x 25 cm a od kratší strany těsto přehnu do ¾ a druhou polovinu dám na něj ( jako psaní do obdélníkové obálky). Těsto ještě přehnu na polovinu.
  9. Těsto zabalím a nechám odležet 20 minut v lednici.
  10.  Po odležení opět těsto rozválím na obdélník a složím jako v předešlém kroku.
  11. Těsto zabalím a nechám 20 minut chladit. Postup ještě jednou opakuji.
  12. Předehřeji troubu na 180 °C.
  13. Naposledy těsto rozválím na obdélník silný max.0,5 cm a celý plát těsta posypu drtí z piškotů nebo strouhanky.

Příprava náplně:

  1. Jablka zbavím slupky a na struhadle nahrubo nastrouhám.
  2. K jablkům přidám cukr dle potřeby, skořici, rozinky (předem namočené v rumu), popř. trochu citronové šťávy, aby jablka nezhnědla. Směs promíchám a odložím stranou.

Kompletování a pečení:

  1. Na připravené těsto rozprostřu jablečnou náplň, kratší strany zahnu, aby náplň nevytekla a od delší strany těsto sroluji v závin.
  2. Štrúdl opatrně přenesu na plech s pečícím papírem, potřu jej rozkvedlaným vajíčkem a nechám péct v rozehřáté troubě 25-30 minut. 
  3. Dozlatava upečený závin nechám na plechu vychladnout a před podáváním posypu moučkovým cukrem.

previous arrow
next arrow
Slider

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *