Makronky se slaným karamelem 

Malé mandlové skořápky s různými barvami a příchutěmi se staly oblíbené snad po celém světě. Možná proto jsem se jim dlouho vyhýbala a byla věrná jiným sněhovým zákuskům. Než přišla moje první kuchařka. Zařadila jsem makronky s malinovým krémem do sezónních receptů. Příprava makronek byla trochu náročnější, protože jsem použila cukrový rozvar. Aby vás náhodou makronky neodradily, tak jsem je teď připravila bez rozvaru. Postup je jednodušší, a když se budete držet doporučení, tak se vám zajisté povedou. 

Jak jsem zmínila, mandlové skořápky se můžou různě dochucovat a barvit. Je to taková hra, která vás donutí stále experimentovat. S kořením spekulatius se skořápky rozvoněly, už při pečení. Kořeněné skořápky si skvěle notovaly s krémem ze slaného karamelu. Jestli máte rádi kombinaci slaného a sladkého, tak se pro vás tyto makronky stanou silně návykové!


Co budu potřebovat

na skořápky: 

  • 170 g jemné mandlové mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g bílků (cca 4 vejce)
  • 70 g krupicového cukru
  • ¼ lžičky mořské soli
  • 1 lžičku koření spekulatius zobrazit na e-shopu
  • kakao nebo gelové potravinářské barvivo – hnědé

na náplň:

  • 120 g krupicového cukru
  • 85 g smetany ke šlehání
  • 4 g mořské soli
  • 120 g změklého másla

Jak na to

příprava skořápek:

  1. Několik hodin předem nechám stát při pokojové teplotě ingredience na přípravu skořápek.
  2. Pokud nemám šablonu na makronky, tak si na pečící papír předkreslím kolečka průměru 4 cm, v rozestupu 2 cm od sebe.
  3. Papír přenesu na pečící plech a následně si připravím těsto.
  4. Mandlovou mouku s moučkovým cukrem a kořením dám do mixéru a nechám mixovat několik sekund, dokud nebude směs jemná a promíchaná. 
  5. Bílky se solí začnu šlehat na nižší stupeň otáček, jakmile začnou bílky světlat a tvořit sníh, postupně přidávám krupicový cukr. Našlehaný sníh by měl být lesklý a pevný. 
  6. Do sněhu zamíchám kakao nebo trochu hnědého potravinářského barviva. 
  7. Po třech částech zamíchám mandlovou směs do sněhu. Vařečkou tak dlouho těsto míchám, až je směs hladká a z vařečky stéká jako stuha ( těsto z vařečky pomalu stéká do mísy s těstem a po chvilce se spolu spojí). 
  8. Cukrářský sáček s kulatou hladkou zdobičkou naplním těstem a tvořím na plech do vyznačených kruhů kolečka pro budoucí skořápky. 
  9. Plechem několikrát opatrně bouchnu o stůl, aby se těsto zbavilo bublinek, popřípadě napovrchu bublinky zbavím párátkem.
  10. Připravené skořápky k pečení nechám ještě ¾ hodiny zaschnout. 
  11. Mezitím rozehřeji troubu na 130 °C horkovzduch.
  12.  Po uplynulé době zkontroluji, jestli se povrch těsta nelepí.
  13. Plech se skořápky vložím do rozehřáté trouby a peču 15 – 18 minut.
  14. Dobře upečené skořápky se měly jít snadno odlepit od pečícího papíru. 
  15. Skořápky nechám na plechu vychladnout.

příprava krému:

  1. Do rendlíku nasypu krupicový cukr a nechám na mírném plameni cukr rozpustit na karamel.
  2. Jakmile je karamel tekutý zlatavě hnědé barvy, přileji do něj smetanu a míchám. Pozor- směs začne hodně bublat, tak raději odstavím rendlík z plamene. 
  3. Do karamele přidám sůl a míchám na mírném plameni ještě pár sekund, než začne být karamel hustý. Nechám vychladnout na 40 °C.
  4. Do vychladlého karamelu zašlehám změklé máslo

kompletování:

  1. Zdobící sáček s kulatou zdobičkou naplním karamelovým krémem a stříkám na vychladlé skořápky, které k sobě spojuji. 
  2. Makronky skladuji po 3 dny v lednici, před podáváním je nechám hodinu při pokojové teplotě. 

 

Doporučení

  • Mandlovou mouku můžete nahradit i mletými mandlemi. Velmi záleží na jemnosti mletých mandlí. 
  • Mandlovou mouku s cukrem je dobré ještě přesít.
  • Použijte odleželé bílky pokojové teploty. 
  • Míchejte těsto do té doby než je leské, hladké a z vařečky stéká. Tužší těsto bude zanechávat na skořápkách špičku. Naopak velmi tekuté těsto se rozteče, už na plechu, dlouho schne a při pečení popraská.
  • Povrch skořápek nechte před pečením pořádně zaschnout, jinak vám nevyskočí pověstná nožka.
  • Makronky pečte v dostatečně rozehřáté troubě a nepřepečte.
banner-pytliky-siroky-blog
banner-razitka-siroky-blog
banner-valecky-siroky-blog
previous arrow
next arrow

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *