Malé Pavlovy s fíky a karamelem

Tropické ovoce, které se nám teď nabízí v mnoha obchodech jsou právě čerstvé fíky. Málokdo fíky pěstuje na své zahradě, a tak nezbývá než sáhnout po těch dovezených, které jsou na pohled krásné, i když jim chybí ta správná sladkost. V dětství jsem jedla fíky u babičky na zahradě a dodnes si vzpomínám na tu jejich chuť a křehkost. Manžel přinesl z obchodu pár čerstvých fíků protože jsem se mu zmínila, že bych zkusila udělat Pavlovu s fíky a karamelem. Když se chystám dělat jakýkoliv sněhový korpus se šlehačkou je celá rodina nadšená. Důkazem je i to, že všech šest kousků bylo snědeno během hodiny. Malé Pavlovy s fíky a karamelem jsou sladší variantou, než klasika s jahodami nebo kiwi. Když  přidáte do karamelu malou špetku soli, vytvoříte tak úžasnou kombinaci chuti.

Co budu potřebovat (na 6 ks)

na korpus:

  • 4 bílky
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíci jablečného octa

na dozdobení:

  • 200 ml smetany ke šlehání 40 %
  • čerstvé fíky

na karamel:

  • 50 g cukru
  • 50 g másla
  • 30 ml smetany ke šlehání

Jak na to

Bílky pokojové teploty si vyšlehám do pevného sněhu, ke kterému přisypu cukr a dál šlehám ještě 5 minut, aby se mi cukr úplně rozpustil. Vznikne mi tak pevný lesklý sníh do kterého ještě přidám škrob a ocet. Lžící tyto ingredience ve sněhu zamíchám, aby vznikl hladký sníh. Připravím si plech s pečícím papírem na který budu tvarovat Pavlovy.

Rozehřeji si troubu na 150 °C.

Cukrářský sáček se zdobičkou si naplním připraveným sněhem a na pečící papír tvaruji korpusy. Na plech by se mi mělo vlézt 6 kulatých korpusů o průměru cca 7 cm. Začínám od pomyslného středu základny pro korpus. Nastříkám si ze sněhu kruh a poté udělám ze sněhu jako by ohraničení tak, že na vnější stranu nanesu další vrstvu sněhu stále s pomocí cukrářského sáčku. Vznikne mi tak mistička s otvorem uprostřed. Když mám 6 nastříkaných korpusů, vložím plech do rozehřáté trouby a snížím teplotu na 100 °C. Korpusy peču při této teplotě hodinu.

Správně upečené korpusy jdou snadno oddělat od pečícího papíru a jsou dostatečně na povrchu tvrdé a mají trochu zlatavou barvu. Korpusy nechám vychládnout na mřížce.

Fíky si umyji a nakrájím na tenké půlměsíčky. Smetanu si vyšlehám v tuhou šlehačku a naplním ji cukrářský sáček se zdobičkou. Šlehačku nanesu na každý sněhový korpus a ozdobím nakrájenými fíky. Pavlovy si dám do lednice a připravím si karamel na polití.

Cukr si nasypu do hrnce a zahřívám na plotně do úplného rozpuštění a zkaramelizování. Jak má karamel krásně jantarovou barvu přidám k němu máslo a míchám do té doby, než se máslo rozpustí a spojí se s karamelem. Následně přidám smetanu, odstavím hrnec z plotny a míchám, až je karamel hladký. Karamel by měl být zezačátku tekutý a postupně jak chládne, tak tuhne. Až je karamel vlažný a polotekutý, polévám jim pomocí lžičky Pavlovy.

Pavlovy je nejlepší nechat několik hodin odležet, aby korpusy nasály vlhkost šlehačky.

previous arrow
next arrow
Slider

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *