Malinové profiterolky

Manžel mi z lesa donesl košík malin, a já přemýšlela, do kterého moučníku bych je použila. Přemýšlet jsem musela rychle, protože přímo pod rukami mi z košíku ujídala dcerka. Naštěstí jsem měla hned jasno, volba padla na malinové profiterolky, které jsem objevila v knize Sladké bary. Profiterolky jsou menší kuličky z odpalovaného těsta, plněné malinovým krémem z mascarpone. Kouzlo je v tom, že krém objevíte až v moment, kdy se zakousnete do tohoto zákusku. Profiterolky jsou lahodné, roztomilé minizákusky, které se budou vyjímat například na dětské oslavě, nebo svatební hostině.

CN1A5440

Co budu potřebovat
Na těsto

  • 80 ml vody
  • 100 ml mléka
  • lžička soli
  • lžíce krupicového cukru
  • 75 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 3 vejce

Na krém

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr dle chuti
  • 150 g malin

Na ozdobení

  • cukrářskou bílou polevu
  • 30 malin

Jak na to
Do hrnce si dám vodu, mléko, sůl, cukr a na kousky nakrájené máslo. Hrnec zahřívám na plotně a stále míchám, až do úplného rozpuštění. Jak směs začne jemně probublávat přidám mouku a intenzivně míchám. Směs se začne spojovat a vytvoří se bochánek, který se začne odlepovat od stěn hrnce. Dál intenzivně převracím těsto v hrnci. Až se mi těsto spojí do nelepivé hmoty a začne se trochu přichytávat k dně hrnce, odstavím hrnec z plotny. Je lepší použít silnostěnný hrnec s teflonem.
Ještě do horkého těsta zašlehám ručním šlehačem vejce. Jedno po druhém, až do úplného hladkého těsta, které se lepí. Rozehřeji horkovzdušnou troubu na 160 °C. Ještě teplé těsto si dám do zdobícího sáčku bez zdobičky a nanáším krouživým pohybem bochánky na plech s pečícím papírem. Na plech se mi vešlo 19 hromádek. Vzniklé špičky na hromádkách mokrým prstem zarovnám, abych je později mohla ozdobit malinou. V troubě peču 45 minut.
Během pečení si připravím malinový krém, který bude uvnitř profiterolek. Mascarpone smíchám s pomačkanými malinami a cukrem. Smetanu si vyšlehám a přidám k mascarpone s malinami. Vše mírně promíchám a dám do lednice. Profiterolky v troubě zkontroluji, když na povrchu více tmavnou snížím teplotu na 150 °C. Upečené profiterolky jsou pevné, pro jistotu jednu rozlomím jestli je i uvnitř propečená. Nechám je na plechu vychladnout a malinový krém si dám do zdobícího sáčku s delší úzkou zdobičkou. Každou profiterolku zespodu propíchnu a naplním krémem. Pozor, když se naplní moc, krém vytéká. Naplněné profiterolky dám do lednice.
Chybí už jen profiterolky ozdobit. Cukrářskou polevu si rozehřeji ve vodě dle návodu a přidám k ní malinovou šťávu z 10 přepasírovaných malin. Tím vznikne lehce růžová poleva. Vrch profiterolek namáčím do této polevy a hned ozdobím malinou, aby po zatuhnutí polevy malina držela na profiterolce. Ozdobené profiterolky dám do lednice a podávám po ztuhnutí polevy.

Tip
Pokud v náplní nechcete zrníčka, tak můžete maliny přepasírovat.
Z této dávky jsem měla 19 profiterolek. Dělala jsem je ale možná až moc velké, při menší velikosti profiterolek může tato dávka stačit přibližně na 30 kousků.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *