Máslové trubičky (kremrole)

,

Správné máslové trubičky, či kremrole chcete-li, jsou vyrobeny z poctivého domácího listového těsta, složeného z tenkých plátků. Těsto je po upečení křehké a křupavé a voní po másle. Chuť umocňuje sladká sněhová náplň kremrolí.

A přesně takové trubičky si můžete upéct podle receptu, který jsem pro vás připravila. Příprava trubiček je časově náročnější, ale pokud jim ten čas obětujete, určitě nebudete litovat a budete odměněni výbornými trubičkami, jejichž sněhová náplň se vám bude rozplývat na jazyku.

Trubičky nikdy nepatřily mezi cukroví, po kterém by byla v rodině nějaká sháňka. Bojím se ale, že jsem si jejich přípravou na sebe upletla bič. Skoro dvacet trubiček zmizelo ještě ten den. Čerstvě udělané trubičky jsou totiž výborné a určitě jimi oslníte rodinu a přátele.

Co budu potřebovat (na 17 ks)

na tukové těsto (první těsto):

  • 250 g másla min.82 % tuku
  • 40 g hladké mouky

na vodánek (druhé těsto):

  • 210 g hladké mouky
  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g tukového těsta
  • 1 žloutek
  • 2,5 g soli
  • 5 g octa
  • 125 g vody

na náplň:

  • 3 bílky
  • 250 g vody
  • 250 g cukru krystal
  • špetka soli
  • pár kapek citronové šťávy

 

  • bílek na potření
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to

Nejdříve si připravím dvě odlišná těsta, která do sebe budu později překládat. Na tukové těsto nakrájím máslo na malé kostky a smíchám ho s moukou. Vypracuji na vále máslové těsto, vytvaruji do čtverce, okraje odříznu a později je přidám k vodánku. Tukové těsto zabalím do potravinové folie a dám na 20 minut do lednice.

Dál si připravím vodánek (druhé těsto) tak, že smíchám všechny ingredience na něj a těsto vypracovávám na vále dostatečně dlouho, aby se mi vše spojilo a vzniklo hladké a pružné těsto. Vodánek dám také do lednice, aby těsto mělo stejnou teplotu jako tukové těsto.

Vodánek dám na pomoučený vál a rozválím na čtverec dostatečně velký, aby se tukové těsto mohlo do něj zabalit. Tukové těsto položím na čtverec vodánku a zabalím jako psaníčko. Dám vychladit do lednice na 20 minut.

Troubu si rozehřeji na 220 °C . Těsta v sobě rozválím (při rozvalování vznikají puchýře a to je dobrá známka vypracování a překládání) na necelý centimetr a poté obě strany těsta přehnu doprostřed a na půl. Dávám si pozor, aby se mi moc nedostalo mouky při skládání těsta. Vzniknou mi 4 vrstvy těsta, které dám znovu na 20 minut do lednice. Tento postup rozválení s složení opakuji ještě 3x. Mezi každým složením a rozválením dám těsto na 20 minut do lednice.

Rozválím si těsto na obdélník, aby bylo tenké. Rádlem si nařežu těsto na pruhy široké cca 3 cm. Plechové trubičky (formičky) si pomažu trochu máslem a motám na trubičku spirálovitě pruh těsta. Začínám motat od širšího průměru trubičky. Okraje těsta by se měly překrývat min. půl centimetru. Konec těsta přitisknu a dám na plech s pečícím papírem, tak aby byl konec těsta položen na plechu. Bílkem každou trubičku natřu a dám péct do rozehřáté trouby na 220 °C. Po chvilce pečení se trubičky začnou nafukovat a měnit barvu do zlata. Po asi 10 minutách jsou trubičky upečené. Po chvilce z nich vytáhnu plechové trubičky a nechám trubičky úplně vychladnout.

Na sněhovou náplň si připravím cukrový rozvar. Do kastrolku dám cukr s vodu a vše přivedu k varu. Poté nechám cukrovou vodu mírně vařit asi půl hodiny. Dám si šlehat bílky se solí a citronovou šťávou. Když je cukrový rozvar hustý a tvoří nit naliji ho do vyšlehaného sněhu a dál šlehám. Po chvilce šlehání mi vznikne pevný, lesklý sníh, který tvoří špičky. Sníh si naplním do cukrářského sáčku se zdobičkou a naplním jím trubičky. Nakonec máslové trubičky pocukruji a skladuji v chladu.

Tip

Plechové trubičky po použití neumývejte. Zůstanou trochu mastné a při dalším použití je nemusíte potírat máslem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *