Máslový jablečník

Nově přidávané recepty se snažím volit podle ročního období a surovin, které jsou pro takové období typické. Přelom ledna a února takových sezónních surovin moc nenabízí, ale určitě má řada z vás z podzimu uskladněno ještě pár jablek a ořechů. Na řadu dnes proto přichází máslový jablečník.

Koláč je z křehkého máslového těsta, krásně voní skořicí a uvnitř najdeme náplň z jablek a ořechů. Tento koláč je dobrou alternativou místo jablečného závinu. Je i známý pod názvem plochý závin, těsto se jen vyválí, poklade náplní a přikryje se dalším vyváleným plátem těsta.

Koláč je po upečení křehký a drobivý, ale když ho necháte odležet do druhého dne, stane se křehčím a hlavně vláčnějším. Řekla bych, že druhý den je nejlepší. Tento koláč často prodávají v pekárnách, cestou do práce jsem si jej ráda ráno dopřála.


Co budu potřebovat

na těsto:

  • 620 g polohrubé mouky
  • 310 g krupicového cukru
  • 250 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetku soli

na náplň:

  • 1,5 kg jablek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • moučkový cukr na posypání

 

Jak na to

Do mouky zamíchám prášek do pečiva, cukr, sůl, přidám vejce, zakysanou smetanu a změklé máslo. Ze všech ingrediencí vypracuji hladké těsto,které se snadno tvaruje a nelepí. Těsto zabalím do potravinové folie a nechám na stole chvilku odležet.

Mezitím si nachystám náplň do koláče. Jablka oloupu a nastrouhám na hrubo. Ořechy si nasekám a přidám k nastrouhaným jablkům.

Troubu předehřeji na 170 °C horkovzduch. Těsto si rozdělím na dvě poloviny. Z jedné poloviny těsta vyválím na pomoučeném vále obdélník velikosti plechu. Plech si vyložím pečícím papírem a rozválené těsto na něj přenesu pomocí válečku. Těsto si na váleček opatrně namotám, přenesu na plech a rozvinu.

Jablečnou náplň přendám na rozválený plát těsta na plechu. Náplň zarovnám, aby byla po celé ploše koláče a ve stejné výšce. Jablka posypu skořicí, vanilkovým cukrem a krupicovým cukrem, podle sladkosti jablek.

Druhou polovinu těsta rozválím na stejný obdélník a znovu ho přenesu pomocí válečku na jablečnou náplň. Okraje přitisknu k sobě, aby náplň nevytekla. Povrch těsta vidličkou propíchám, aby mi těsto při pečení nepopraskalo. Koláč dám do rozehřáté trouby a peču 25 minut do zlatova.

Po upečení je povrch těsta trochu měkký, ale jakmile těsto vychladne tak se stane tvrdší a křupavější. Až koláč vychladne, nakrájím jej na kostky a pocukruji.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *