Mátová panna cotta se šlehačkou

,

Panna cotta je italský dezert, který je velmi oblíbený i u nás a můžete si ho dát hlavně v restauracích jako sladkou tečku po dobrém jídle. Jestli se do restaurace nechystáte a chtěli byste si dopřát tento dezert i doma, nic vám nebrání v jeho přípravě. Na panna cottu budete potřebovat jen pár surovin, ze kterých do 10 minut uvaříte smetanový základ, který dále můžete dle libosti ochutit.  Základní varianta je s přidáním vanilky.

Já jsem trochu experimentovala a přidala jsem do panna cotty čerstvou mátu, která nám vyrostla na zahradě. K mátě se báječně hodí čokoláda, a tak jsem navíc panna cottu ozdobila čokoládovou šlehačkou. 


Co budu potřebovat

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml mléka
  • 3 plátky želatiny( např. Dr.Oetker)
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 5 stonků čerstvé máty

dále:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g kvalitní hořké čokolády

Jak na to

  1. Želatinové plátky zaleji 4 lžícemi studené vody a nechám želatinu nabobtnat.
  2. Do kastrolku naleji smetanu, mléko a nechám zahřívat do 80 °C. Mléko je horké, ale ještě nedošlo k varu.
  3. Lístky máty s cukrem rozmixuji.
  4. Mátový cukr rozmíchám v mléce.
  5. Po cca 8 minutách z želatiny vymačkám vodu a želatinu přidám do horkého mléka a míchám do úplného rozpuštění.
  6. Sklenice na panna cottu vypláchnu studenou vodou a směs panna cotty naleji do každé sklenice.
  7. Sklenici přikryju potravinářskou folií a dám do lednice na min. 5 hodin, nejlépe přes noc.
  8. Panna cotta v lednici ztuhne a získá tu správnou konzistenci.
  9. Panna cottu servíruji ve sklenici, nebo ji ze sklenice opatrně vyklopím. Sklenici do ¾ ponořím na chvilku do teplé vody a poté ostrým nožem oddělím panna cottu od stěn sklenice a překlopím ji na talířek.
  10. Panna cottu servíruji s čokoládovou šlehačkou.

Příprava čokoládové šlehačky:

  1. Smetanu zahřívám a jak začne přicházek k varu, stáhnu ji z plotny a přidám do ní nalámanou čokoládu.
  2. Čokoládu ve smetaně dobře rozmíchám.
  3. Čokoládovou smetanu dám do lednice na min. 2 hodiny vychladit.
  4. Vychlazenou smetanu následně vyšlehám. Pozor na přešlehání. Šlehám max. 3 minuty.
  5. Cukrářský pytlík plním čokoládovou šlehačkou a před servírováním panna cottu šlehačkou ozdobím.  

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Metla na šlehání

Metla na šlehání

e-shop
Cukrářské sáčky

Cukrářské sáčky

e-shop
Keramika

Keramika

e-shop
Podložka pod hrnec

Podložka pod hrnec

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *