Mátovo-meduňkový sirup

Každý rok se snažím dělat vlastní sirupy, abychom si minimálně po celé léto mohli dopřávat domácí limonády. Výhodu domácího sirupu vidím hlavně v tom, že v něm můžu ovlivnit množství cukru a chuť domácích limonád je nezaměnitelná a hlavně bohatá, a to jak v případě použití sirupů ovocných, tak i bylinkových. V neposlední řadě je domácí sirup levnější, tedy za předpokladu, že máte bylinky a ovoce na zahradě, nebo se pro ně vydáte do přírody.

V bylinkovém záhonku nám letos vyrostlo hodně máty a meduňky, takže by byla škoda toho nevyužít. Máta s meduňkou se skvěle doplňují a sirup tak má citronovo-mentolovou chuť a skvěle osvěží právě v letních dnech. Meduňka a máta mají podobné účinky pro náš organismus. Dodávají chuť k jídlu, zároveň ale uklidňují žaludek i mysl.


Co budu potřebovat

  • 4 l vody
  • 2 citrony
  • svazek čerstvé máty
  • svazek čerstvé meduňky
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 2 kg krupicového cukru

Jak na to

Do většího hrnce si naliji převařenou vodu z rychlovarné konvice a nechám ji úplně vychladnout. Do vlažné vody dám čerstvě natrhané svazky máty a meduňky, citron nakrájený bez kůry (pokud nemám bio citrony). Bylinky zatížím talířem, aby byly ponořené ve vodě a dám hrnec na 2-3 dny do chladu nebo lednice.

Po 2-3 dnech louhování zcedím výluh jantarové barvy do dalšího hrnce a přisypu cukr. Výluh s cukrem nechám zahřívat na mírném plameni do té doby, než se mi cukr úplně rozpustí, a poté nasypu kyselinu citronovou a dobře ji rozmíchám. Horkým sirupem plním čisté láhve. Pro rychlou spotřebu sirup skladuji v lednici. Pokud chci sirup déle uchovat, zavařím ho na 80 °C 20 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *