Mechový dort

,

Také vám připadá tento dort jako z Pohádky mechu a kapradí ? Právě teď mechový dort můžete připravit ke Dni dětí. Myslím, že vaše děti budou očarovány krásně zelenou barvou korpusu, který je přírodně obarven pouze špenátem. Nemějte obavy, jestli vaše dítko špenát nerado. Špenát nijak neovlivní chuť těsta, takže ho můžete v klidu tajit. 

Lehký smetanový krém, který je na každém patře, se bezvadně hodí k špenátovému korpusu a letnímu ovoci. Ovocem nešetřete!  Dort je více šťavňatější a děti mají tendence vrhnout se nejdřív na sladké ovoce. 

Recept zaslala Petra Ferenčíková 


Co budu potřebovat

na korpus:

  • 120 g listového špenátu
  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 120 ml oleje
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 350 g polohrubé pšeničné mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetku soli

na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml smetany ke šlehání 40%
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 2 lžíce cukru moučka

na dozdobení:

  • rybízovou marmeládu
  • čerstvé jahody a borůvky
  • popř. jedlé květy

Jak na to

  1. Plech s vyšším okrajem (36 x 25cm) vyložím papírem na pečení a troubu předehřeji na 180 °C.
  2. Špenát opláchnu pod tekoucí vodou a nechám pořádně okapat. Okapaný špenát rozmixuji na hladkou kaši, dám ho na sítko a nechám vykapat přebytečnou tekutinu.
  3. Do mísy rozklepnu celá vejce, přidám cukr, špetku soli a intenzivně šlehám do husté světlé pěny. Za stálého šlehání postupně přilévám olej a nakonec zašlehám vanilkový extrakt a vmíchám vykapanou špenátovou kaši.
  4.  Do hmoty zlehka vmíchám mouku a prášek do pečiva, těsto vliji na plech a zvolna peču na 180 stupňů asi 20 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Nechám zchladnout.
  5. Na krém dám do mísy vychlazené mascarpone a začnu šlehat. Přidám vychlazenou smetanu, cukr, vanilkový extrakt a šlehám do zhoustnutí.
  6.  Z vychlazeného těsta vyřežu pomocí talíře nebo dortové formy (17 cm) dva kulaté dortové korpusy. První umístím na dortový podnos a potřu vrstvou rybízové marmelády. Nanesu polovinu krému a přiklopím druhým korpusem. Vrch potřu zbylým krémem a hustě posypu rozdrobenými odkrojky korpusu. 
  7. Dort ozdobím drobným ovocem, nechám chvíli proležet a podávám.
banner-pytliky-siroky-blog
banner-razitka-siroky-blog
banner-valecky-siroky-blog
previous arrow
next arrow

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *