Medovník 

,

Tradiční medovník se nepeče jen o vánočních a velikonočních svátcích, ale můžete si ho dopřát po celý rok. Originální medovník, nebo také marlenka je běžné k dostání v kavárnách a cukrárnách. Nic vám ale nebrání si podobný zákusek připravit i doma. Rázem budete mít upečeno více kousků pro rodinu nebo přátele. Pravá receptura je tajná, stejně jako na dort Sacher, ale řekla bych, že tento medovník je chuťově podobný originálu. 

Tenké medové pláty proložené karamelovou náplní z domácího vanilkového pudingu a karamelového mléka jsou skvěle propojené v chuti i soudržnosti. Když necháte medovník nějakou dobu v lednici odležet, pláty změknou a velmi jim to prospěje. U medovníku totiž platí, čím déle je proleženejší, tím je měkčí a chutnější.


Co budu potřebovat

na medové pláty:

  • 120 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g domácího medu
  • 450 g hladké mouky
  • 1 lžička sody

na krém: 

  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 20 g hladké mouky
  • vanilkový lusk
  • 250 g másla
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka

Jak na to

Příprava plátů a pečení :

  1. Všechny ingredience mají pokojovou teplotu.
  2. Máslo s cukrem dám do mísy robotu a pomocí třecí metly utřu na světlý krém.
  3. Během tření přidám vejce a med a dál nechám třít pár minut.
  4. Mouku smíchám se sodou a vařečkou zapracuji do těsta. Těsto by mělo být hladké a tvárné.
  5. Troubu předehřeji na 170 °C.
  6. Těsto rozdělím na 5 stejných částí. První kousek těsta rozválím rovnou na pečícím papíru v obdélník cca 20 x 30 cm, aby byl plát co nejtenčí cca 3 mm. Těsto na pečícím papíru přenesu na plech, propíchám plát vidličkou a vložím do rozehřáté trouby. Plát těsta peču cca 10 minut. Jak okraje budou více zlatavé, plát z trouby vytáhnu a nechám vychladnout. Pláty jsou křehké tak je přenáším, až po vychladnutí. Stejný postup opakuji s dalšími kousky těsta. 
  7. Když mám všech 5 plátů těsta upečených, připravím si krém.

Příprava krému:

  1. Kondenzované mléko v plechovce dám do hrnce s vodou a nechám 2 hodiny vařit. Vznikne tak karamelové husté mléko. Tento krok vynechám, pokud mám už koupené karamelové kondenzované mléko.
  2. V 50 ml mléka rozmíchám žloutky, škrob, mouku a zbytek mléka dám vařit s rozříznutým luskem.
  3. Jakmile je mléko teplé,vanilku vytáhnu a naliji do mléka žloutkovou směs a za stálého míchání uvařím hustý puding. Puding přikryji na povrchu potravinářskou folii a nechám vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Povolené, ale ještě mírně chladné máslo dám do mísy a začnu šlehat, přidám karamelové mléko a znovu šlehám, až se ingredience spojí. Postupně přidávám puding pokojové teploty.
  5. Vyšlehaný krém pokud je tekutější, dám na chvíli do lednice.

Kompletování:

  1. Medové pláty položím na sebe a pomocí pilkového nože zarovnám okraje, aby tvořily pravidelný čtverec. Přebytečné okraje dám do mísy stranou. 
  2. První plát potřu připraveným krémem, dalším plátem překryju a znovu plát potřu. Opakuji postup se všemi pláty. Poslední vrstva je krém. Zbývající krém nanesu i do stran.
  3. Přebytečné okraje v míse rozemelu na sypkou směs.
  4. Celý medovník posypu sypkou medovou směsí.
  5. Medovník nechám v lednici odležet přes noc, nejlépe však celý den.
  6. Medovník krájím na řezy a podávám.

Tip

Medovník je nejlepší až třetí den po upečení. V lednici vydrží víc jak týden skladování, nebo ho můžete zamrazit. 

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Váleček

Váleček

e-shop
Cukrářská špachtle

Cukrářská špachtle

e-shop
Ozdobné kleště

Ozdobné kleště

e-shop
Ruční váleček

Ruční váleček

e-shop
Metla na šlehání

Metla na šlehání

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *