Pečivo

Mléčný toustový chléb

10.8.2020

Miluji vůni čerstvě upečeného pečiva. Tenhle toustový chléb mi voněl, už z trouby a já věděla, že je to další recept, o který se s vámi chci podělit. 

Toustový chléb je jednoduchý na přípravu a odpadá motání těsta jako u rohlíků. Těsto jen vložíte do chlebové formy a necháte v ní chléb kynout. Delší kynutí chlebu jen prospívá, tak nechte vyplnit těstem celou formu. Budete mít nadýchaný a jemný chléb.  Toustový chléb je sladší chuti, a tak je ideální třeba ke snídani opečený s máslem a medem, nebo s mojí verzí – nugetou a čerstvým ovocem. 

Mléčný chléb, ač je to bílé pečivo, tak je dobrý i další dny po upečení. 

 

Co budu potřebovat 

na těsto:
mouka350 g hladké pšeničné mouky
sůl1 lžičku soli
máslo30 g rozpuštěného másla
cukr2 lžičky moučkového cukru
droždí10 g čerstvého droždí
mléko220 ml mléka

Jak na to

  1. Do části vlažného mléka přidám rozdrobené droždí, cukr, lžíci mouky a na teplém místě nechám 15 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy nasypu mouku, sůl, přidám zbylé mléko, zpěněný kvásek a rozpuštěné a vychladlé máslo.
  3. Pomocí robotu s nástavcem háku řádně nechám vypracovat hladké nelepivé těsto ( pokud se těsto více lepí, tak přisypu mouku)
  4. Vypracované těsto nechám v míse kynout pod utěrkou 45 minut, nebo dokud zdvojnásobí svůj objem. 
  5. Předehřeji troubu na 190 °C.
  6. Chlebovou formu vyložím pečícím papírem a těsto z mísy přenesu na pomoučený vál a vytvaruji jen do šišky a přenesu do formy. 
  7. Těsto ve formě nechám kynout cca 30- 45 minut.
  8. Nakynuté těsto ve formě dám péct do předehřáté trouby na 30-40 minut. Pokud mi chleba ke konci pečení na povrchu více hnědne, přikryji ho alobalem.
  9. Upečený chléb hned vyklopím z formy na mřížku a nechám ho úplně vychladnout.  

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět