Moravský merhovaný koláč

Velké krásně malované koláče se tradičně pečou hlavně na Chodsku a známé jsou jako Domažlické koláče. U nás na Moravě se pečou hlavně menší koláče, které jsou také zdobené různými náplněmi. Koláč jsem upekla velký, aby na něm více vyniklo zdobení. Takovému zdobení se říká merhování a dělá tak koláč netradiční. Teď už vím, že upéct krásný a dobrý koláč je opravdu umění a chce to opravdu jak se říká” mít to v ruce”.

Na sv. Martina se tradičně pečou i koláče, tak si můžete upéct i tento krásný koláč, který vám ozdobí sváteční stůl. Tento typ koláče se hodí i pro jiné slavnosti. Pokud jste trochu kreativní můžete koláč upéct k narozeninám, svatbě, nebo někomu pro radost.


Co budu potřebovat ( na 1 velký koláč)

na těsto:

  • 12 g čerstvého droždí
  • 160 ml mléka
  • 25 g moučkového cukru
  • 25 g másla
  • 1 žloutek
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky citronové kůry

na tvarohovou náplň:

  • 250 g měkkého tvarohu ( v kostce)
  • 2 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g másla

na ořechovou náplň:

  • 60 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g moučkového cukru
  • 10 g medu
  • trochu mléka

na povidlovou náplň:

  • 100 g švestkových povidel
  • skořice a rum dle chuti

dále:

  • půlené loupané mandle

Jak na to

  1. Mléko mírně ohřeji a rozdrobím do něj droždí, přidám lžíci cukru a rozmíchám. Na teplém místě nechám vzejít kvásek . Po 15 minutách je kvásek dvojnásobný a zpěněný.
  2. Změklé máslo, žloutek a zbytek cukru v míse vyšlehám, přidám citrónovou kůru, mouku a připravený kvásek. Vše vypracuji ve vláčné hladké těsto.
  3. Těsto nechám kynout na teplém místě 40 minut.
  4. Mezitím, co mi těsto kyne si připravím náplně na koláč.
  5. Na tvarohovou náplň si dám do mísy tvaroh, polovinu cukru, změklé máslo, žloutky a rozmíchám. Zbývající cukr s bílky vyšlehám v pevný sníh, který zamíchám do tvarohové směsi.
  6. Na ořechovou náplň si smíchám mleté ořechy, cukr, med a přidám mléka tolik, aby mi vznikla hustá kaše.
  7. Ořechovou a povidlovou náplň si dám do cukrářského sáčku s úzkou zdobičkou.
  8. Troubu předehřeji na 170 °C horkovzduch.
  9. Vykynuté těsto dám na pomoučený vál, vytvořím z něj bochánek a na pečícím papíře pomocí válečku rozválím v tenkou kruhovou placku o průměru 30 cm.
  10. Okraje těsta potřu bílkem a na celý koláč nanesu tvarohovou náplň. Okraj 1 cm nechám bez náplně.
  11. Ořechovou a povidlovou náplní v cukrářském sáčku kreslím na koláč ornamenty podle fantazie.
  12. Nakonec koláč ozdobím půlenými mandlemi.
  13. Koláč přenesu s papírem na pečící plech a peču ho v troubě cca 15 minut.
  14. Když jsou okraje koláče zlatavě hnědé koláč nechám vychladnout a krájím na osminy.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Váleček

Váleček

e-shop
Cukrářské sáčky

Cukrářské sáčky

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *