Koláče Peču podle vás

Mřížkový koláč s jahodami a rebarborou

29.5.2020

Červen je měsícem prvních jahod a já tento měsíc mám hlavně spojený s narozením našeho Matěje. To se právě před 5 lety začaly červenat první jahody. Tento rok to ovšem vypadá, že první jahody na zahradě budou se zpožděním.

Rebarbora je stále ještě v plné síle a její kombinace s jahodami se skvěle hodí právě do křehkých koláčů. Ovocná náplň na tvarohovém podkladu přidává koláči na šťavnatosti a těsto je vláčnější a koláč méně drobivý. Koláčové těsto je podobné lineckému, a tak nabízí možnost koláč ozdobit dle fantazie. Já zvolila klasickou mřížku propletenou do sebe, kterou zvládne každý, a přesto s ní je koláč zajímavý a jednoduše krásný. 

Upečeno podle Dagmar Machotové @bakingglady

Co budu potřebovat

na těsto:
mouka500 g hladké mouky
cukr200 g krupicového cukru
máslo140 g másla
vejce2 vejce
Vejce2 žloutky
mléko4 lžíce mléka
jablečný ocet2 lžíce jablečného octa
kypřící prášek18 g kypřícího prášku do pečiva

na náplň:
tvaroh250 g měkkého tvarohu ve folii
zakysaná smetana200 g zakysané smetany
vanilkový cukr1 lžíce vanilkového cukru
rebarbora350 g rebarbory
jahody350 g jahod
cukr80 g krupicového cukru

dále:
Vejcena potření žloutek a lžíci mléka
cukrna posypání moučkový cukr

 

Jak na to

příprava těsta:

  1. Mouku smíchám s kypřícím práškem a přidám změklé máslo a ostatní suroviny na těsto, které zpracuji  na hladké těsto.
  2. Těsto si rozdělím na dva stejné díly, každý zabalím do potravinové folie a uložím na 30 min. do lednice.

příprava náplně:

  1. Rebarboru dle potřeby očistím a nakrájím na 1 cm kousky.
  2. Do hrnce dám nakrájenou rebarboru, trochu vody, cukr a zahřívám 5 minut, až rebarbora změkne. 
  3. Změklou rebarboru nechám vychladnout.
  4. Jahody nakrájím na malé kousky, přidám je k rebarboře a promíchám.
  5. V míse smíchám tvaroh, zakysanou smetanu a cukr.

kompletování a pečení:

  1. Předehřeji troubu na 170 °C.
  2. Koláčovou formu průměru 27 cm vymažu máslem.
  3. První část těsta rozvlálím na větší průměr než mám koláčovou formu, aby vznikly i okraje.
  4. Těsto opatrně přenesu (obrátím z válu) do koláčové formy, vytvaruji okraje a přebytečné těsto odříznu.
  5. Těsto ve formě propíchám vidličkou, nanesu na něj tvarohovou náplň a na ni ovocnou náplň.
  6. Druhou část těsta rozválím na 8 mm silný plát a rádýlkem nařežu pruhy těsta, které pokládám na náplň, tak aby mi vznikla na koláči mřížka.
  7. Povrch těsta potřu rozšlehaným žloutkem v mléce.
  8. Připravený koláč dám do rozehřáté trouby a peču 40-50 minut. 
  9. Upečený koláč ještě teplý pocukruji a nechám vychladnout.
  10. Vychladlý koláč nakrájím a servíruji třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Hana 17.6.2021 at 7:43

    Dobrý den, mohu vynechat ocet? Bude to mít nějaký vliv na těsto? Děkuji za odpověď

    • Reply Žaneta 22.6.2021 at 14:27

      Paní Hano, myslím, že když se vynechá, tak se nic neděje. Můžete i nahradit citronovou šťávou. Snad jsem neodpověďěla pozdě 🙂 Pěkný den, Žaneta

    Odpovědět