Obrácená švestková bublanina

Na zahradě se nám letos urodilo hodně švestek. Co s nimi tedy? Já z nich udělám povidla, část zamrazím na další použití v zimě do koláčů, buchet nebo knedlíků. Švestky je přece jen nejlepší použít čerstvě utržené ze stromu. Připravila jsem ze švestek bublaninu, která nezabere mnoho času a je trochu jiná, než klasická bublanina jak jí většina zná.
Recept je z knihy Moučníky a sladkosti z roku 1934. Bublanina je vláčná, taková mokřejší piškotová. Švestky se skořicí se báječně doplňují a dodávají celé bublanině tu správnou chuť. Švestkami určitě nešetřte.

CN1A9552

Co budu potřebovat

  • 6 vajec
  • 300 ml mléka
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • špetku soli
  • švestky
  • 30 g másla
  • moučkový cukr se skořicí na posypání

Jak na to
Oddělím žloutky od bílků. Žloutky si dám do mísy a přiliji k nim mléko a zamíchám. Přisypu mouku, cukr a dobře vše rozmíchám. Vznikne mi řídká směs jako na palačinky. Z bílků a špetky soli si vyšlehám pevný sníh a krátce ho do směsi vmíchám. Troubu se rozehřeji na 160 °C.
Švestky oddělím od pecky a pokladu je na plech, jednu vedle druhé, řezem dolů. Když mám všechny švestky naskládané na plechu naliji na ně těsto. Máslo si nakrájím na tenké plátky a položím je na těsto. Vložím do trouby a peču kolem 30­-40 minut. Povrch těsta ke konci pečení více ztmavne, ale uvnitř nemusí být dostatečně upečeno. Špejlí zkusím, jestli se těsto nelepí.
Bublaninu po dopečení nechám vychladit a poté plech převrátím. Na povrchu jsou zapečené švestky v těstě, které popráším cukrem se skořicí a podávám.

Tip
Podle původního receptu se mi zdálo těsto méně sladké, tak jsem přidala více cukru. Původně je psáno 70 g.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *