Vánoční cukroví

Ořechovo-perníkový chlebíček

20.12.2017

Vůně skořice, hřebíčku či badyánu neodmyslitelně patří k Vánocům a já si Vánoce bez tohoto koření nedokážu představit. Typické pro tuto kombinaci koření jsou medové perníčky. Dnes jsem ale připravila recept na výborný ořechovo-perníkový chlebíček.

Nevýhodou perníkového těsta je, že se po upečení musí nechat odležet. Těsto z kterého je upečený tento chlebíček je v tomto ohledu stejné. Po upečení vám provoní kuchyni a určitě na něj budete mít velkou chuť. Nechte si ji ale zajít, nejlepší je až po pár dnech, které stráví v temnu a chladu, uzavřený například v krabici s rozkrojeným jablkem.

V chlebíčku je ukryto spoustu oříšků a sušeného ovoce, které můžete použit zcela podle své chuti. Sušené meruňky, švestky nebo datle budou uvnitř také skvělé.

 

Co budu potřebovat

na těsto:
med150 g medu
cukr100 g krupicového cukru
máslo100 g másla
vejce2 vejce
mandle100 g celých mandlí
vlašské ořechy100 g vlašských ořechů
rozinky50 g rozinek
rozinky50 g sušených fíků
rum2 lžíce rumu
mouka250 g hladké mouky
kakao20 g kakaa
citrónlžička strouhané citronové kůry
kypřící prášeklžička prášku do pečiva
dýnělžička perníkového koření zobrazit na e-shopu

na polevu:
čokoláda200 g čokolády na vaření
máslo20 g másla  ¨
vlašské ořechyvlašských ořechů na posypání

Jak na to

Med, cukr a máslo dám do hrnce a nechám úplně rozpustit. Vznikne mi tekutá zlatavá směs, kterou přeliji do mísy robota a nechám vychladnout. Do vychladlé směsi přidám vejce a robotem vyšlehám. Mandle, vlašské ořechy, rozinky a pokrájené fíky pokapu rumem a zamíchám do nich polovinu mouky. Do druhé poloviny mouky si dám prášek do pečiva, kakao, citronovou kůru a perníkové koření.

Mám před sebou tři mísy různě spojených ingrediencí. Směs s ořechy a moukou vsypu do tekuté směsi a promíchám. Mouku s kořením přidám také a dobře vše mícháním spojím. Těsto je tužší konzistence, ale to nevadí.

Troubu si předehřeji na 170 °C.

Připravím si obdélníkovou formu na chléb, nebo srnčí hřbet. Forma by měla být dlouhá kolem 30 cm. Formu si předem vymažu máslem a vysypu moukou, nebo použiji pečící papír, kterým formu vystelu. Těstem formu naplním a povrch zahladím.

Dám péct do rozehřáté trouby asi na hodinu. Po půl hodině doporučuji formu přikrýt alobalem, aby se chlebíček z vrchu nepřipálil. Pomocí špejle vyzkouším, jestli je těsto upečené.

Chlebíček nechám vychladnout a mezitím si nachystám polevu. Čokoládu s máslem nechám v kastrolku rozpustit. Když je poleva hladká a lesklá nechám ji chvíli stát, aby trošku zhoustla a zchladla, ale jen maximálně 5 minut.

Chlebíček celý polévám polevou a posypu nasekanými ořechy.

Hotový chlebíček nechám v chladu, aby poleva ztuhla.

Tip

Chlebíček doporučuji nechat v chladu několik dní, aby se zpevnil a nasál vlhkost jinak se při krájení drolí. Druhý den se perník krájel o moc lépe.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět