Ořechovo-perníkový chlebíček

Vůně skořice, hřebíčku či badyánu neodmyslitelně patří k Vánocům a já si Vánoce bez tohoto koření nedokážu představit. Typické pro tuto kombinaci koření jsou medové perníčky. Dnes jsem ale připravila recept na výborný ořechovo-perníkový chlebíček.

Nevýhodou perníkového těsta je, že se po upečení musí nechat odležet. Těsto z kterého je upečený tento chlebíček je v tomto ohledu stejné. Po upečení vám provoní kuchyni a určitě na něj budete mít velkou chuť. Nechte si ji ale zajít, nejlepší je až po pár dnech, které stráví v temnu a chladu, uzavřený například v krabici s rozkrojeným jablkem.

V chlebíčku je ukryto spoustu oříšků a sušeného ovoce, které můžete použit zcela podle své chuti. Sušené meruňky, švestky nebo datle budou uvnitř také skvělé.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 150 g medu
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g celých mandlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených fíků
  • 2 lžíce rumu
  • 250 g hladké mouky
  • 20 g kakaa
  • lžička strouhané citronové kůry
  • lžička prášku do pečiva
  • lžička perníkového koření

na polevu:

  • 200 g čokolády na vaření
  • 20 g másla  
  • vlašských ořechů na posypání

Jak na to

Med, cukr a máslo dám do hrnce a nechám úplně rozpustit. Vznikne mi tekutá zlatavá směs, kterou přeliji do mísy robota a nechám vychladnout. Do vychladlé směsi přidám vejce a robotem vyšlehám. Mandle, vlašské ořechy, rozinky a pokrájené fíky pokapu rumem a zamíchám do nich polovinu mouky. Do druhé poloviny mouky si dám prášek do pečiva, kakao, citronovou kůru a perníkové koření.

Mám před sebou tři mísy různě spojených ingrediencí. Směs s ořechy a moukou vsypu do tekuté směsi a promíchám. Mouku s kořením přidám také a dobře vše mícháním spojím. Těsto je tužší konzistence, ale to nevadí.

Troubu si předehřeji na 170 °C.

Připravím si obdélníkovou formu na chléb, nebo srnčí hřbet. Forma by měla být dlouhá kolem 30 cm. Formu si předem vymažu máslem a vysypu moukou, nebo použiji pečící papír, kterým formu vystelu. Těstem formu naplním a povrch zahladím.

Dám péct do rozehřáté trouby asi na hodinu. Po půl hodině doporučuji formu přikrýt alobalem, aby se chlebíček z vrchu nepřipálil. Pomocí špejle vyzkouším, jestli je těsto upečené.

Chlebíček nechám vychladnout a mezitím si nachystám polevu. Čokoládu s máslem nechám v kastrolku rozpustit. Když je poleva hladká a lesklá nechám ji chvíli stát, aby trošku zhoustla a zchladla, ale jen maximálně 5 minut.

Chlebíček celý polévám polevou a posypu nasekanými ořechy.

Hotový chlebíček nechám v chladu, aby poleva ztuhla.

Tip

Chlebíček doporučuji nechat v chladu několik dní, aby se zpevnil a nasál vlhkost jinak se při krájení drolí. Druhý den se perník krájel o moc lépe.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *