Dorty Zámecké recepty

Ořechový dort

27.3.2021

Po delší době jsem listovala zámeckým zápisníkem a hledala recept vhodný pro velikonoční svátky. Nalistovala jsem jen boží milosti, které jsou typické pro Velikonoce, ale protože jsem je připravovala přímo na zámek Čechy pod Kosířem, hledala jsem dál. Po chvíli mě oslovil ořechový dort. Snad, protože mám ještě v zásobě vlašské ořechy od babičky. Ač se zdá dort prostý, tak s ním rozhodně uspějete.  Správně upečený korpus je nadýchaný, díky ořechům je krásně vláčný a voňavý po koření. Místem křupavá, slabá vrstva karamelu má nejspíše důvod, aby zavařenina nebo marmeláda úplně neprosákla na korpus. Navíc rum se postará o vlhkost korpusu. Karamel pod zavařeninou nebo marmeládou měkne, ale místy zůstává křupavý. 

Ač tento dort bych si spíš představila jako řez k odpolední kávě, tak ořechový korpus mě natolik nadchl, že příště z něj upeču narozeninový dort. 

Co budu potřebovat

Na těsto: 
vlašské ořechy140 g vlašských ořechů
cukr140 g krupicového cukru
vejce7 vajec
mouka35 g polohrubé mouky
skořice mletá1 lžičku mleté skořicezobrazit na e-shopu
hřebíček1/4 lžičky hřebíčku

Na dokončení:
rumtrochu rumu
cukr50 g krupicového cukru
mascarponezavařenina/ marmeláda
vlašské ořechypůlky vlašských ořechů na ozdobu

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Předehřeji troubu na 170 °C.
  2. Ořechy najemno nastrouhám a zamíchám do nich mouku a koření.
  3. Cukr se 7 žloutky vyšlehám pomocí kuchyňského robotu na světle žlutý krém.
  4. Z  5 bílků vyšlehám tuhý sníh.
  5. Postupně do žloutkového krému zamíchám sypkou směs a nakonec tuhý sníh.
  6. Dortovou formu průměru 20 cm vyložím pečícím papírem a těsto do ní naleju a povrch zarovnám.
  7. Do předehřáté trouby vložím formu s těstem a korpus peču 45-50 minut. Během pečení neotvírám troubu! 
  8. Jestli je korpus dostatečně upečený zkontroluju špejlí. Vypnu troubu na korpus nechám “dojít” při pootevřené troubě.
  9. Po pár minutách formu vyndám z trouby a korpus nechám ve formě úplně vychladnout.
  10. Vychladlý korpus opatrně vyndám z formy a obrátím ho, aby nahoře byl úplně rovný.

Dokončení:

  1. Nožem korpus opatrně propíchám a poleji trochu rumem.
  2. Cukr nechám zahřívat v kastrolku do úplného rozpuštění a zkaramelizování. 
  3. Ihned tekutým karamelem poleju korpus a rozetřu ho. 
  4. Následně karamelovou vrstvu potřu marmeládou ( v mém případě broskvovou) nebo pokladu  zavařeninou dle libosti.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

2 Komentáře

  • Reply Venda 13.4.2021 at 18:07

    Dobrý den, zajímalo by mě, jak melete hřebíček, případně jak velké kusy už použijete. Mám víc starších receptů kam se hřebíček dává, ale ještě jsem nepřišla na to jak s ním pracovat.
    Recept vypadá výborně, už se na něj těším.

    (P. S. píše se „typický“ a „se 7 žloutky“)

    • Reply Žaneta 26.4.2021 at 18:58

      Dobrý den, hřebiček buď, už mám pomletý nebo celý drtím v hmořdíři. Dá se i dobře pomlet v elektrickém mlýnku na kávu. Jenom opatrně s ním, při větším množství má výsledný moučník trpkou chuť. S pozdravem Žaneta

    Odpovědět