Ořechový dort

,

Po delší době jsem listovala zámeckým zápisníkem a hledala recept vhodný pro velikonoční svátky. Nalistovala jsem jen boží milosti, které jsou tipické pro Velikonoce, ale protože jsem je připravovala přímo na zámek ČPK, hledala jsem dál. Hned mě oslovil ořechový dort. Snad, protože mám ještě v zásobě vlašské ořechy od babičky. Ač se zdá dort prostý, tak s ním rozhodně uspějete.  Správně upečený korpus je nadýchaný, díky ořechům je krásně vláčný a voňavý po koření. Místem křupavá, slabá vrstva karamelu má nejspíše důvod, aby zavařenina nebo marmeláda úplně neprosákla na korpus. Navíc rum se postará o vlhkost korpusu. Karamel pod zavařeninou nebo marmeládou měkne, ale místy zůstává křupavý. 

Ač tento dort bych si spíš představila jako řez k odpolední kávě, tak ořechový korpus mě natolik nadchl, že příště z něj upeču narozeninový dort. 


Co budu potřebovat

na těsto: 

  • 140 g vlašských ořechů
  • 140 g krupicového cukru
  • 7 vajec
  • 35 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1/4 lžičky hřebíčku

na dokončení:

  • trochu rumu
  • 50 g krupicového cukru
  • zavařenina/ marmeláda
  • půlky vlašských ořechů na ozdobu

Jak na to

příprava těsta:

  1. Předehřeji troubu na 170 °C.
  2. Ořechy najemno nastrouhám a zamíchám do nich mouku a koření.
  3. Cukr se 7 žloutkami vyšlehám pomocí kuchyňského robotu na světle žlutý krém.
  4. Z  5 bílků vyšlehám tuhý sníh.
  5. Postupně do žloutkového krému zamíchám sypkou směs a nakonec tuhý sníh.
  6. Dortovou formu průměru 20 cm vyložím pečícím papírem a těsto do ní naleju a povrch zarovnám.
  7. Do předehřáté trouby vložím formu s těstem a korpus peču 45-50 minut. Během pečení neotvírám troubu! 
  8. Jestli je korpus dostatečně upečený zkontroluju špejlí. Vypnu troubu na korpus nechám “dojít” při pootevřené troubě.
  9. Po pár minutách formu vyndám z touby a korpus nechám ve formě úplně vychladnout.
  10. Vychladlý korpus opatrně vyndám z formy a obrátím ho, aby nahoře byl úplně rovný.

dokončení:

  1. Nožem korpus opatrně propíchám a poleji trochu rumem.
  2. Cukr nechám zahřívat v kastrolku do úplného rozpuštění a zkaramelizování. 
  3. Ihned tekutým karamelem poleju korpus a rozetřu ho. 
  4. Následně karamelovou vrstvu potřu marmeládou ( v mém případě broskvovou) nebo pokladu  zavařeninou dle libosti.
previous arrow
next arrow
Slider

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *