Zámecké recepty Záviny

Ořechový zámecký štrúdl

5.1.2018

Po Vánocích nám zbylo ještě pár ořechů, které jsem chtěla využít na přípravu nějakého dobrého moučníku. V zámeckém zápisníku mě zaujal recept na ořechový štrúdl, který mi nepřišel přípravou tolik složitý. 

Díky ořechové nádivce s rozinkami není závin suchý, jako to často bývá třeba u makové náplně. Když jsem závin ochutnala, dýchla na mě vzpomínka na prázdniny u babičky. Vše domácí, poctivě s láskou pečené.

 

Co budu potřebovat

Na těsto:

  • 375 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 13 g droždí
  • 200 ml mléka
  • 50 g másla
  • 2 vejce

Na náplň:

  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 100 ml mléka
  • 40 g rozinek

 

  • moučkový cukr na posypání

 

Jak na to

V hrnečku si trochu ohřeji 100 ml mléka. Rozdrobím do něj droždí, přisypu cukr a lžíci mouky. Rozmíchám a nechám na teplém místě vzejít kvásek.

Do mísy si odvážím mouku, přidám žloutky, změklé máslo, zbytek mléka a naposledy vzešlý kvásek.

Těsto řádně vypracuji, aby bylo hladké, trochu lepivé. Z těsta vytvořím bochánek, který pomoučím a nechám na vále pod utěrkou asi hodinu kynout. Těsto by mělo zvětšit dvojnásobně svůj objem.

Mezitím, co mi kyne těsto připravím si ořechovou náplň. Mléko s cukrem dám vařit a ořechy si namelu. Namleté ořechy s rozinkami přidám do horkého mléka a odstavím z plotny. Směs zamíchám a nechám vychladnout.

Troubu předehřeji na 180 °C.

Vykynuté těsto na vále rozválím v obdélník asi 2 cm silný. Vychladlou ořechovou náplň rozetřu po celém těstě a poté těsto sroluji v závin. Závin přendám na plech s pečícím papírem a nechám 15 minut kynout. Vidličkou jemně propíchám povrch těsta, aby závin při pečení nepopraskal. Závin potřu bílkem a dám péct na 25 minut do trouby. Když je povrch závinu zlatavý, je upečeno.

Po vychladnutí posypu cukrem.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

3 Komentáře

  • Reply Eliška 25.10.2018 at 18:25

    Ahoj Žando! I když už chvilku koukam na tvuj blog, tak dnes poprve podle tebe peču! Moc diky za inspiraci a chuť do pečeni! Těm tvojim fotkam nejde odolat! Eliška (ze zdravky ☺️)

  • Reply Sam 6.2.2019 at 11:04

    Zdravím, dala by se požít do tohohle závinu i klasická náplň na štrůdl?

    • Reply Žaneta 6.2.2019 at 11:28

      Určitě do štrůdlu by se hodila i jablečná náplň. Myslím, že v tomto případě ani není potřeba pod jablka dávat strouhanku. K nastrouhaným jablkám se může přidat pár ořechů a rozinek. Podle chuti, ať chutná 🙂

    Odpovědět