Ostružinové koláčky 

S podzimem přišlo ochlazení a nastává doba na dobroty k teplému čaji. Na začátek podzimu jsou ostružinové koláčky přímo ideální. Ostružiny nám na zahradě dozrávají a letos je ve velkém najdeme i v lese. 

Uvnitř každého koláčku je pár ostružin, které dodávají těstu svěží chuť i krásnou vůni. Křehké těsto se vám bude rozpadat v ústech, jak jsou koláčky jemné a měkké. Koláčky jsou po upečení hned měkké a zůstávají i další dny. S citronovou polevou je každý koláček krásnější a chutnější. Ostružina s citronem k sobě ideálně ladí.

Vychutnejte si trojhránkové koláčky se šálkem dobrého čaje.

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 65 g krupicového cukru
  • 1 ½ lžičky kypřícího prášku 
  • ½ lžičky soli
  • citronová kůra z ½ citronu
  • 115 g studeného másla 
  • 120 g plnotučného mléka 
  • 200 g ostružin 

na polevu:

  • 120 g moučkového cukru
  • citronovou šťávu z ½ citronu 

Jak na to 

příprava těsta:

  1. Předehřeji troubu na 190 °C.
  2. Do mísy dám mouku, zamíchám do ní kypřící prášek, přidám cukr, sůl, citronovou kůru a promíchám. 
  3. Studené máslo nakrájím na kostky a přidám k sypké směsi. 
  4. Prsty vše promíchám, až mi vznikne drobenka.
  5. Přileji mléko, promíchám a vytvoří se mi vláčné soudržné těsto.
  6. Těsto rozdělím na poloviny a každou půlku těsta rozválím na kruh o průměru 25 cm.
  7. Ostružiny rozprostřu na těsto a zabalím těsto do psaní, tak aby ostružiny zůstaly uvnitř v těstě.
  8. Těsto s ostružinami ještě dotvaruji do kulatého zploštělého bochánku ( výška cca 4 cm) a přenesu jej na plech s pečícím papírem.
  9. Vytvarované těsto na plechu rozříznu na 6 stejných trojúhelníků a rozložím dál od sebe. 
  10. V předehřáté troubě peču koláčky 10 -15 minut, na povrchu by měly být trochu zlatavé. 
  11.  Upečené koláčky nechám vychladnout a připravím si polevu.

Příprava polevy:

  1. Do mísy s cukrem přidám citronovou šťávu a pomocí vidličky míchám, až mi vznikne hladká lesklá poleva. 
  2. Když poleva pomalu z vidličky stéká, přendám jí do sáčku na zdobení perníčků ( s více ustřihlým rohem) a polévám cik-cak každý vychladlý trojhránek.
  3. Polevu nechám zaschnout, a poté koláčky podávám. 
previous arrow
next arrow
Slider

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *