Ostružinové řezy

Ostružiny jsou teď dostupné jako jedny z posledního drobného ovoce. U nás na zahradě jsou ostružiny jen plané, ale dostala jsem velké zahradní ostružiny a musela jsem je nějak použít. Ne, že by se u nás jen tak nesnědly, ale už delší dobu jsem měla spadeno na ostružinové řezy, které se mi v jednom receptu moc líbily. Naštěstí přípravou nejsou moc složité, kdo by chtěl v těch vedrech stát celý den u plotny. Čokoládový korpus budete mít rychle upečený, a poté ho jen rozkrojíte a naplníte ostružinovým krémem. Krém je krásně zbarven do fialova a chuť ostružin je v něm dost intenzivní. Řezy efektivně ozdobíte čokoládovými hoblinkami, které snadno vytvoříte a pokladete čerstvé ostružiny.


Co budu potřebovat

na těsto:

  • 90 g hořké kvalitní čokolády
  • 20 g másla
  • 4 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • špetku soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva

na ostružinový krém:

  • 250 g ostružin
  • 70 g moučkového cukru
  • 10 g mleté želatiny do krémů
  • 200 g smetany ke šlehání

na dozdobení:

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 50 g hořké kvalitní čokolády
  • čerstvé ostružiny

Jak na to

Troubu předehřeji na 180 °C horkovzduch.

Čokoládu s máslem si dám do kastrolku a nechám vše rozpustit a následně vychladnout. Vejce s cukrem šlehám do světlé pěny a postupně přidávám rozpuštěnou a vlažnou čokoládu. Do směsi postupně přidávám mouku s práškem do pečiva a zamíchám, až mi vznikne hladké těsto.Větší plech si vystelu pečícím papírem a naliji na něj připravené těsto. Těsto rovnoměrně rozetřu a uhladím. Plech s těstem vložím do rozehřáté trouby a peču cca 20 minut. Upečené těsto vyklopím na utěrku a nechám na mřížce vychladnout.

Na krém si očistím a umyji ostružiny. Ostružiny s cukrem rozmixuji do hladkého pyré. Želatinu si připravím podle návodu na obale. Jak želatinu mám rozpuštěnou přidám k ní trochu ostružinového pyré a zamíchám. Smetanu si ušlehám na tuhou šlehačku. Zbytek pyré zamíchám k želatině a přidám i ušlehanou šlehačku. Zlehka promíchám, aby se vše spojilo.

Plát těsta rozříznu napůl. Jeden plát potřu připraveným krémem a druhý plát těsta přiložím na krém a mírně přitlačím.

Smetanu si vyšlehám na hustou šlehačku, nanesu a rozetřu na horní plát těsta. Z tabulky čokolády tvořím pomocí nože čokoládové hoblinky. Z hladké strany tabulky čokolády v tenké vrstvě pomocí nože seškrábnu povrch čokolády. Opakuji, dokud mi nevznikne dostatek hoblinek. Hoblinky následně opatrně pokladu na řezy. Řezy nakonec ozdobím čerstvou ostružinou.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Lněná utěrka

Lněná utěrka

e-shop
Chladící mřížka obdélník

Chladící mřížka obdélník

e-shop
Cukrářská špachtle

Cukrářská špachtle

e-shop
Metla na šlehání

Metla na šlehání

e-shop
Ruční šlehač

Ruční šlehač

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *