Ostružinové řezy

Ostružiny jsou teď dostupné jako jedny z posledního drobného ovoce. U nás na zahradě jsou ostružiny jen plané, ale dostala jsem velké zahradní ostružiny a musela jsem je nějak použít. Ne, že by se u nás jen tak nesnědly, ale už delší dobu jsem měla spadeno na ostružinové řezy, které se mi v jednom receptu moc líbily. Naštěstí přípravou nejsou moc složité, kdo by chtěl v těch vedrech stát celý den u plotny. Čokoládový korpus budete mít rychle upečený, a poté ho jen rozkrojíte a naplníte ostružinovým krémem. Krém je krásně zbarven do fialova a chuť ostružin je v něm dost intenzivní. Řezy efektivně ozdobíte čokoládovými hoblinkami, které snadno vytvoříte a pokladete čerstvé ostružiny.


Co budu potřebovat

na těsto:

  • 90 g hořké kvalitní čokolády
  • 20 g másla
  • 4 vejce
  • 120 g moučkového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • špetku soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva

na ostružinový krém:

  • 250 g ostružin
  • 70 g moučkového cukru
  • 10 g mleté želatiny do krémů
  • 200 g smetany ke šlehání

na dozdobení:

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 50 g hořké kvalitní čokolády
  • čerstvé ostružiny

Jak na to

Troubu předehřeji na 180 °C horkovzduch.

Čokoládu s máslem si dám do kastrolku a nechám vše rozpustit a následně vychladnout. Vejce s cukrem šlehám do světlé pěny a postupně přidávám rozpuštěnou a vlažnou čokoládu. Do směsi postupně přidávám mouku s práškem do pečiva a zamíchám, až mi vznikne hladké těsto.Větší plech si vystelu pečícím papírem a naliji na něj připravené těsto. Těsto rovnoměrně rozetřu a uhladím. Plech s těstem vložím do rozehřáté trouby a peču cca 20 minut. Upečené těsto vyklopím na utěrku a nechám na mřížce vychladnout.

Na krém si očistím a umyji ostružiny. Ostružiny s cukrem rozmixuji do hladkého pyré. Želatinu si připravím podle návodu na obale. Jak želatinu mám rozpuštěnou přidám k ní trochu ostružinového pyré a zamíchám. Smetanu si ušlehám na tuhou šlehačku. Zbytek pyré zamíchám k želatině a přidám i ušlehanou šlehačku. Zlehka promíchám, aby se vše spojilo.

Plát těsta rozříznu napůl. Jeden plát potřu připraveným krémem a druhý plát těsta přiložím na krém a mírně přitlačím.

Smetanu si vyšlehám na hustou šlehačku, nanesu a rozetřu na horní plát těsta. Z tabulky čokolády tvořím pomocí nože čokoládové hoblinky. Z hladké strany tabulky čokolády v tenké vrstvě pomocí nože seškrábnu povrch čokolády. Opakuji, dokud mi nevznikne dostatek hoblinek. Hoblinky následně opatrně pokladu na řezy. Řezy nakonec ozdobím čerstvou ostružinou.

sladkavanilka.cz e-shop

previous arrow
next arrow
Slider

Při přípravě by se vám mohlo hodit...

Lněná utěrka

Lněná utěrka

e-shop
Chladící mřížka obdélník

Chladící mřížka obdélník

e-shop
Cukrářská špachtle

Cukrářská špachtle

e-shop
Metla na šlehání

Metla na šlehání

e-shop
Ruční šlehač

Ruční šlehač

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *