Pampeliškový sirup

Pampeliška patří mezi brzké jarní byliny, které svojí hojností jsou často považovány za nežádoucí plevel na zahradách. U nás na zahradě jsou pampelišky vítané, a tak nám zdobí trávník a jsou pochoutkou pro naše kozy a králíčky. Pro pampelišky na sirup jsem se, ale vydala na louku za vesnici. Přece jen jsem chtěla mít jistotu, aby byly pampelišky čisté. Na sirup jich je potřeba mnoho a na louce jich rostlo dostatečně, tak jsem nasbírala půlku košíku, než začalo pršet.

Bylinné sirupy máme moc rádi a pampeliškový bych zařadila mezi naše nejoblíbenější. Medová chuť sirupu si získá snad všechny, kteří mají rádi domácí limonády. Pampeliškový sirup je podobně hustý jako med, a tak s ním můžeme polévat palačinky, vafle nebo jim sladit čaj. I když přípravou sirupu se mnoho prospěšných látek ztratí, tak pampeliškový sirup budu každý rok připravovat pro jeho bezvadnou chuť a vůni.

Co budu potřebovat

  • květy pampelišek ( do 4 l hrnce)
  • 4 l vody
  • 4 kg krupicového cukru
  • 4 velké citrony
  • vanilkový lusk

Jak na to

  1. Květy pampelišek bez stopky dám do velkého min.6 l hrnce, přidám vody a vanilku..
  2. Květy s vodou v hrnci nechám zahřívat do bodu varu a vařím 5 minut.
  3. Hrnec odstavím z plotny a přidám bio citrony nebo jen citronovou šťávu.
  4. Na chladnějším místě nechám květy ve vodě louhovat 24 hodin.
  5. Květy pampelišek po 24 hodinách scedím přes plátýnko, abych měla odvar zpět v 6 l hrnci. 
  6. K odvaru přidám cukr a zahřívám směs na mírném plameni ( bez poklice) cca 1-1,5 hodiny. 
  7. Jamile je sirup hustější v požadované konzistenci, tak ho nechám v hrnci vychladnout.
  8. Sirup plním do čistých skleněných lahví a sterilizuju na 90°C 20 minut. 
banner-pytliky-siroky-blog
banner-razitka-siroky-blog
banner-valecky-siroky-blog
previous arrow
next arrow

 

1 komentář


  1. // Odpovědět

    Dělám taky, ale cukr jen rozpustím. Vařením se zbytečně zničí léčivé účinky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *