Perník s citronovou polevou 

Lité jednoduché buchty, jako je například tento perník, mají u nás stálé místo. Buchty na plechu byly mé pekařské začátky. Vždycky nějak vyšly a úspěch byl zaručen. Na blog se snažím dávat složitější recepty, přece nějakou litou buchtu dělá každý doma. Poslední dobou se ráda vracím i k jednoduchým buchtám, protože “děti mají jednoduše chuť”.

Když jsem potřetí za sebou pekla perník s tím, že to bude skvělá snídaně, tak ráno nebylo co snídat. 

Věřím, že s tímto perníkem uspějete nejen u dětí. Je totiž nadýchaný a vláčný zároveň, s pravou chutí i vůní perníku. Koření do perníku si míchám dle své chuti. Používám kvalitní koření, které se opravdu nedá srovnat s tím ze supermarketu. Chuť perníku je pak vyjímečná. Pokud máte možnost si celé koření pomlet- využijte toho. 

Citronová poleva je přímo stvořená pro tento druh perníku. Navíc si můžete s polevou vyhrát a zakomponovat do ní různé obrazce, nápisy nebo ji pro děti posypat zdobením. 

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 670 g polohrubé mouky
  • 350 g krupicového cukru
  • 2 prášky do perníku (24g)
  • 20 g kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky zázvoru
  • ½ lžičky badyánu 
  • ¼ lžičky hřebíčku 
  • 2 vejce 
  • 600- 640 ml mléka 
  • 200 ml slunečnicového oleje

na polevu:

  • 2 citrony
  • 300 g moučkového cukru
  • 1 lžičku kakaa

Jak na to

příprava těsta:

  1. Do mísy nasypu mouku, do ni zamíchám kypřící prášek a dál přidám ostatní sypké suroviny včetně koření. Vše dobře promíchám. 
  2. Do druhé mísy vliji zbývající tekuté ingredience a dobře je spolu rozšlehám.
  3. Tekuté těsto vliji do mísy se sypkou směsí a vše dobře rozmíchám, aby mi vzniklo hladké lité těsto. 
  4. Předehřeji troubu na 180 °C horkovzduch.
  5. Vyšší plech o rozměru cca 35 x 25 cm vyložím pečícím papírem a těsto do něj naliju. 
  6. Před vložením do rozehřáté trouby s plechem opatrně bouchnu o stůl, aby v těstě nebyly velké vzduchové bubliny. 
  7. Perník v troubě peču kolem 30 minut. Jestli je dostatečně upečený vyzkouším špejlí. 
  8. Po upečení nechám perník v plechu vychladnout. 

příprava polevy:

  1. Do mísy dám citronovou šťávu, cukr a metličkou šlehám dokud nevznikne hladká a lesklá poleva. Poleva by měla pomalu stékat ze lžíce. 
  2. Na vychladlý perník nanesu ¾  polevy a rovnoměrně ji rozetřu. 
  3. Do zbývající polevy zamíchám kakao. 
  4. Kakaovou polevu dám do jednorázového zdobícího sáčku s ustřihlým růžkem.
  5. Na perník s citronovou polevou kreslím kakaovou polevou vodorovné linky, a poté pomocí párátka svislé linky. Vznikne mi tak v polevě efektní zdobení.
  6. Polevu nechám při pokojové teplotě zcela zaschnout a následně pilkovým nožem perník rozkrájím na čtverce a podávám.

 

Tip

Když perník s polevou dáte do rozehřáté trouby na 30-50 °C, poleva dříve zaschne a vy můžete perník dříve servírovat.

sladkavanilka.cz e-shop

previous arrow
next arrow
Slider

Při přípravě by se vám mohlo hodit...

Metla na šlehání

Metla na šlehání

e-shop
Sáčky na tenké zdobení

Sáčky na tenké zdobení

e-shop
Dřevěná prkénka

Dřevěná prkénka

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *