Pistáciové plněné cukroví

Jistě, už pokukujete po receptech na vánoční cukroví, nebo jste se do pečení rovnou vrhli.  Do Vánoc na blogu přibude pár receptů, které nesmí na stole v předvánoční čas chybět. Recepty na naše oblíbené cukroví, už nějakou dobu na blogu jsou, a tak jsem se pustila do pečení pro mě nového druhu cukroví ze staré prvorepublikové kuchařky. Hned mě zaujal recept na slepované půlměsíce, ve kterých je ořechová náplň z pistácií. Pistácie máme moc rádi, a tak pistáciové cukroví byla jasná. Ořechová náplň, ve které najdete vlašské ořechy i pistácie, jdou chuťově velmi k sobě a tato náplň skvěle slepuje linecké tvary. Nakonec jsem cukroví máčela v rozpuštěné čokoládě a posypala kousky pistáciemi. Zářivě zelená barva pistácii je na čokoládě krásnou ozdobou.


Co budu potřebovat 

na těsto:

  • 4 žloutky ( z domácích vajec)
  • 200 g změklého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • 240 g hladké mouky
  • citronová kůra z ½ citronu
  • vanilku na špičku nože 

na náplň:

  • 125 g vlašských ořechů
  • 75 g loupaných pistácií
  • 25 g perníku
  • 100 g cukru
  • trochu vody 
  • vanilkový extrakt 

na polevu:

  • 100 g mléčné čokolády 
  • máslo dle potřeby 
  • nasekané pistácie na ozdobu

 

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Máslo v míse robotu utřu, přidám žloutky jedno po druhém a vmíchám do másla. Dál přidám cukr, citronovou kůru, vanilku a nechám třít do pěny. Nakonec zapracuji mouku a vznikne mi hladké nelepivé těsto, které zabalím do potravinové folie a nechám 30 minut odpočinout v lednici .
  2. Předehřeji troubu na 170 °C horkovzduch.
  3. Těsto na pomoučeném vále rozválím na 0,4 cm silný plát. 
  4. Pomocí vykrajovátek vykrojím tvary, které přenesu na plech vyložené pečícím papírem.
  5. Cukroví peču cca 5 minut, jak okraje zrůžoví, plech vyndám a nechám tvary dojít, až úplně vychladnou.

Příprava náplně:

  1. Ořechy najemno rozemelu, dám do mísy a přidám nastrouhaný perník.
  2. Vodu s cukrem svařím a vliji do ořechové směsi a přidám vanilkový extrakt.
  3. Náplň by měla být konzistence tuší pasty. 
  4. Náplní spojím vždy dva upečené tvary k sobě.

Příprava polevy a zdobení :

  1. Nalámanou čokoládu nechám nad vodní lázní rozpustit, podle hustoty přidám máslo.
  2. Slepené cukroví máčím v rozpuštěné čokoládě a ihned nasekanými pistáciemi cukroví ozdobím. 
  3. Čokoládu nechám na cukroví ztuhnout a cukroví uložím do krabice, aby rozleželo a bylo měkké. 

previous arrow
next arrow
Slider

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *