Zámecké recepty Záviny

Podzimní máslové tašky

27.9.2018

Přišel podzim a s ním i recept, který obsahuje podzimní suroviny. Jablka, ořechy, rozinky, zavařeninu a dokonce i víno –  to tekuté, které vás zahřeje. Musíte si ho dát ale zvlášť, protože v chuti těsta ho moc nepoznáte.

Recept je ze zámeckého zápisníku, takže nastala improvizace a recept se snad blíží, co možná nejvíce zámeckému originálu. Máslové těsto je zajímavé tím, že se do něj přidává bílé víno. Ve starých receptech víno nebo rum najdete velmi často. Těsto je máslové závinové, takže vám připomene poctivý domácí závin od babičky. V jablečné náplni jsou pak kromě ořechů a rozinek i višně, které jsou v náplni chuťově zajímavé a dávají celé náplni šťavnatost. Recept uvádí zavařené višně, které k chladnému období patří. Takže pokud jste si udělali zásoby višňových kompotů, už je můžete začít využívat.

Co budu potřebovat (na cca 23 ks)

na těsto:

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 3 žloutky
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 ml bílého vína

na náplň:

  • 4 střední jablka
  • hrst sekaných vlašských ořechů
  • 30 g zavařených višní
  • lžíci krupicového cukru
  • 30 g rozinek

Jak na to

Ztuhlé máslo pokrájím na kostky a přidám k němu ostatní suroviny na těsto. Všechny ingredience ručně zpracuji nejdříve v míse a pak na pomoučeném vále v hladké těsto. Podle potřeby přisypu mouku a zapracuji do těsta, aby těsto bylo vláčné a nelepilo se. Těsto dám na chvíli do lednice.

Předehřeji si troubu na 180 °C.

Slupku z jablek okrájím a na struhadle jablka nastrouhám na tenké plátky. K nastrouhaným jablkům přidám nasekané ořechy, rozinky, cukr a pokrájené višně. Směs zamíchám a dám stranou.

Těsto si na pomoučeném vále rozválím na půl centimetru tlusto. Rádlem okraje zarovnám a nařežu čtverečky cca 8x8cm. Do každého čtverečku dám trochu náplně a poté jeden cíp přehnu k druhému. Okraje vytvořeného trojúhelníku prstem přimáčknu k sobě, aby náplň nevytekla. Tašky pokládám na plech s pečícím papírem a v troubě peču kolem 15 minut. Jak těsto na povrchu zezlátne, je upečeno.

Tašky nechám vychladnout a před podáváním je pocukruji.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět