Polomáčené sušenky 

,

Máslové křehké sušenky, polité čokoládou s vyraženým nápisem jistě znáte. Polomáčené sušenky mi navozují vzpomínku na dětství, kdy o velkých prázdninách na chatě jsem jich měla plné hrsti a snědla jich fakt hodně. Tenkrát jsme se jich asi přejedla. 

Manžel přišel s prosbou, jestli nějaké polomáčené taky neupeču. To byla výzva. Baví mě péct, to co má rodina ráda a má to být i známou identitou. Musím uznat, že tyto domácí sušenky mi rozhodně chutnají víc, než jakékoliv kupované z obchodu. Snad je to tím, že vím, co obsahují. Třeba i to domácí vajíčko.  Rozhodně si na sušenkách pochutnali i naše děti.  Křehké máslové sušenky s vanilkovou chutí, máčené v mléčné čokoládě jsou skvělou pochoutkou pro děti i dospělé. Výroba sušenek je pro děti velkou zábavou, a tak mi pomohly i s razítkováním. Razítkování těsta je snadné, hravé a sušenky s embosovaným vzorem vypadají na talíři moc lákavě.

Co budu potřebovat

na těsto:    

  • 130 g změklého másla
  • ½ vejce
  • 70 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  •  1 lžičku vanilkového extraktu

dále:

  • 200 g mléčné čokolády 

Jak na to

Příprava těsta a pečení:

  1. Máslo, cukr, vejce ( celé vejce pokojové teploty rozmíchám a polovinu oddělím) a vanilkový extrakt dám do mísy robotu a vše vyšlehám do pěny.
  2. Dále přidám mouku, sůl a vypracuji v hladké těsto. 
  3. Těsto zabalím do potravinové folie a nechám v lednici hodinu odležet.
  4. Po odležení rozválím těsto na 0,5 cm silný plát, pomocí kulatého vykrajovátka průměru 5 cm vykrojím kolečka. Kolečka těsta popráším moukou a razítkem obtisknu motiv do těsta. 
  5. Připravené těsto na sušenky přenesu v dostatečném rozestupu na plech s pečícím papírem. 
  6. Plech dám ještě na chvíli do lednice, aby vzor lépe vynikl a mezitím si předehřeji troubu na 190 °C.
  7. Sušenky peču cca 7 min. do zlatova. Jak po okrajích začnou sušenky hnědnout plech z trouby vyndám, nechám je na plechu dojít a zcela vychladnout. 

Příprava polevy:

  1. Čokoládu nalámu do skleněné mísy, kterou postavím na hrnec s vodou. Čokoládu nechám zahřívat do rozpuštění. 
  2. Do rozpuštěné čokolády ihned spodní stranou máčím sušenky a pokládám je embosovanou stranou na stůl. 
  3. Sušenky vložím na chvíli do lednice, aby čokoláda ztuhla. 

Tip

Když navíc použijete razítka s vánočním motivem, sušenky můžete zařadit i jako vánoční cukroví. 

sladkavanilka.cz e-shop

previous arrow
next arrow
Slider

Při přípravě by se vám mohlo hodit...

Razítka na sušenky

Razítka na sušenky

e-shop
Ruční váleček

Ruční váleček

e-shop
Vánoční vykrajovátka

Vánoční vykrajovátka

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *