Koláče

Pražské koláče

24.10.2019

Když se začne blížit zima a chladné dny se čím dál více hlásí o slovo, začínám stále více péct z kynutých těst. V létě naopak dáváme přednost lehkým křehkým koláčům. Před nedávnem se mi připomněla vzpomínka na pražské koláče, které jsou plněné smetanovým krémem a já si pokaždé z pekárny jeden takový koláč odnášela domů.

Teď přišla chvíle, kdy jsem na smetanový koláč dostala velkou chuť a tak jsem se pokusila koláče upéct tak, jak je znám z dřívějška.  V koláčích je chutný smetanovo-tvarohový krém, který má trochu nakyslou chuť. Tvaroh se mi v krému osvědčil a krém s ním je tak více svěží a lahodný. Šlehačka naopak krém odlehčí a je tak více nadýchaný. Více cukru v krému není potřeba. Později pak stačí koláčky před podáváním pocukrovat. 

 

Co budu potřebovat

na těsto:
mléko200 ml mléka
droždí25 g čerstvého droždí
cukr4 lžíce cukru
mouka250 g polohrubé mouky
mouka250 g hladké mouky
vejce2 vejce
máslo70 g rozpuštěného másla
sůl½ lžičky soli
vanilkový extrakt2 lžíce vanilkového extraktu

dále:
vejcevejce na potření
cukrmoučkový cukr na posypání

na krém:
máslo100 g změklého másla
cukr30 g moučkového cukru
tvaroh130 g měkkého tvarohu
smetana200 ml smetany ke šlehání 40 %
vanilkový extrakt1 lžíce vanilkového extraktu

na drobenku :
mouka60 g polohrubé mouky
cukr25 g moučkového cukru
máslo25 g změklého másla

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Do mírně teplého mléka rozdrobím droždí, přidám lžící cukru a mouky. Vše rozmíchám a nechám 15 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy robotu dám mouky, 3 lžíce cukru, vejce, sůl, extrakt, kvásek a pomocí nástavce háku nechám vypracovat těsto. Jakmile se těsto začne spojovat, přidám do těsta rozpuštěné a zchladlé máslo. Těsto po 10-15 minutách zpracování je vláčné a téměř nelepí.
  3. Těsto v míse utěrkou přikryju a nechám na teplejším místě ¾ hodiny kynout.
  4. Nakynuté těsto přendám na pomoučený vál a rozdělím na 10 stejných kousků.
  5. Z každého kousku vytvaruji koláček a přendám na plech s pečícím papírem. 
  6. Koláčky nechám na plechu 20 minut kynout. 
  7. Předehřeji troubu na 180 °C.
  8. Vykynuté koláčky potřu rozšlehaným vejcem a posypu drobenkou připravenou smícháním ingrediencí na ni. 
  9. Koláčky vložím do rozehřáté trouby a peču 10-15 minut do zlatova.
  10. Upečené koláčky nechám na mřížce vychladnout a následně je rozříznu napůl a naplním krémem.

Příprava krému:

  1. Změklé máslo s cukrem vyšlehám a následně přidám tvaroh pokojové teploty, extrakt a vše vyšlehám do krému. 
  2. Smetanu vyšlehám na tuhou šlehačku a opatrně ji zamíchám do tvarohového krému.
  3. Cukrářský sáček s hvězdicovitou špičkou naplním krémem a stříkám krém na polovinu koláčku a druhou polovinu položím na krém. 

Koláče skladuji v lednici a před podáváním je nechám chvíli při pokojové teplotě.

Z našeho e-shopu:

koreni-na-cajove-susenky
vykrajovatka
koreni
razitka
pytliky
brcka
valecky
previous arrow
next arrow
Přejít na e-shop

Mohlo by vás také zajímat

Žádné komentáře

Odpovědět