Pražské koláče

Když se začne blížit zima a chladné dny se čím dál více hlásí o slovo, začínám stále více péct z kynutých těst. V létě naopak dáváme přednost lehkým křehkým koláčům. Před nedávnem se mi připomněla vzpomínka na pražské koláče, které jsou plněné smetanovým krémem a já si pokaždé z pekárny jeden takový koláč odnášela domů.

Teď přišla chvíle, kdy jsem na smetanový koláč dostala velkou chuť a tak jsem se pokusila koláče upéct tak, jak je znám z dřívějška.  V koláčích je chutný smetanovo-tvarohový krém, který má trochu nakyslou chuť. Tvaroh se mi v krému osvědčil a krém s ním je tak více svěží a lahodný. Šlehačka naopak krém odlehčí a je tak více nadýchaný. Více cukru v krému není potřeba. Později pak stačí koláčky před podáváním pocukrovat. 

Co budu potřebovat

na těsto:

  • 200 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 4 lžíce cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 70 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce vanilkového extraktu

dále:

  • vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

na krém:

  • 100 g změklého másla
  • 30 g moučkového cukru
  • 130 g měkkého tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání 40 %
  • 1 lžíce vanilkového extraktu

na drobenku :

  • 60 g polohrubé mouky
  • 25 g moučkového cukru
  • 25 g změklého másla

Jak na to

Příprava těsta:

  1. Do mírně teplého mléka rozdrobím droždí, přidám lžící cukru a mouky. Vše rozmíchám a nechám 15 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy robotu dám mouky, 3 lžíce cukru, vejce, sůl, extrakt, kvásek a pomocí nástavce háku nechám vypracovat těsto. Jakmile se těsto začne spojovat, přidám do těsta rozpuštěné a zchladlé máslo. Těsto po 10-15 minutách zpracování je vláčné a téměř nelepí.
  3. Těsto v míse utěrkou přikryju a nechám na teplejším místě ¾ hodiny kynout.
  4. Nakynuté těsto přendám na pomoučený vál a rozdělím na 10 stejných kousků.
  5. Z každého kousku vytvaruji koláček a přendám na plech s pečícím papírem. 
  6. Koláčky nechám na plechu 20 minut kynout. 
  7. Předehřeji troubu na 180 °C.
  8. Vykynuté koláčky potřu rozšlehaným vejcem a posypu drobenkou připravenou smícháním ingrediencí na ni. 
  9. Koláčky vložím do rozehřáté trouby a peču 10-15 minut do zlatova.
  10. Upečené koláčky nechám na mřížce vychladnout a následně je rozříznu napůl a naplním krémem.

Příprava krému:

  1. Změklé máslo s cukrem vyšlehám a následně přidám tvaroh pokojové teploty, extrakt a vše vyšlehám do krému. 
  2. Smetanu vyšlehám na tuhou šlehačku a opatrně ji zamíchám do tvarohového krému.
  3. Cukrářský sáček s hvězdicovitou špičkou naplním krémem a stříkám krém na polovinu koláčku a druhou polovinu položím na krém. 

Koláče skladuji v lednici a před podáváním je nechám chvíli při pokojové teplotě.

Při přípravě by se Vám mohlo hodit

Chladící mřížka obdélník

Chladící mřížka obdélník

e-shop
Lněná utěrka

Lněná utěrka

e-shop
Cukrářské sáčky

Cukrářské sáčky

e-shop
Ozdobné kleště

Ozdobné kleště

e-shop

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *